Vodafone, şebekesini IPv6 teknolojisine hazırlayarak müşterilerini geleceğe taşımaya hazırlanıyor. Vodafone, tüm şebekesini IPv6’ya uyumlu hale getirerek, Mayıs 2022 prestijiyle sabit internet müşterilerine, Haziran 2022 prestijiyle da taşınabilir müşterilerine bu hizmeti pilot bölgelerde vermeye başladı.
Vodafone Türkiye İcra Konseyi Lider Yardımcısı Adem Özdemir, Vodofone şebekelerinde gerekli dönüşümlerin yapıldığını belirterek IPV6’nın değeri hakkında “İnternete bağlı olan aygıt sayısı, IoT, 5G, M2M, MPN üzere teknolojilerin de katkısıyla her gün artıyor. İnternet irtibatına muhtaçlık duyan aygıt ve kullanıcı sayısının artmasıyla birlikte IPv4 kaynakları da yetersiz hale geldi. IPv4 kaynaklarının tükenmek üzere olması IPv6’ya olan muhtaçlığı artırdı. Artan bu gereksinimi daha süratli ve inançlı bir biçimde karşılamamızı sağlayacak kıymetli bir teknolojik dönüşümü tamamlayarak şebekemiz üzerinden taşınabilir ve sabit ferdi müşterilerimize IPv6 hizmeti vermeye başladık. Son teknoloji ne ise ve gelecek bize neleri getiriyorsa müşterilerimize bu hizmeti sunmaya, teknolojiye öncülük etmeye devam edeceğiz.” açıklamalarında bulundu.
HEM IPv4 HEM DE IPv6 ADRESİ TIPKI ANDA VERİLECEK
IPv6 kullanımı için internet servis sağlayıcısının dayanağı ne kadar kıymetli olsa da birebir vakitte aygıtlarında IPv6 desteklemesi gerekiyor. Bu nedenle IPv6’ya geçiş yapılsa da IPv4 takviyesinin büsbütün sonlandırmak için şimdi çok erken.
Vodafone bu sorunu çözmek için “Çift yığın” prosedürü kullanıyor. Bu sayede hem IPv4 hem de IPv6 adresleri birebir anda vermeyi başaran Vodafone, müşterilerine sınırsız erişim imkanı sağlamaya devam edecek. Vodafone müşterileri, IPv4 üzerinden hizmet vermekte olan uygulama ve internet içeriklerine IPv4 adresleri üzerinden, IPv6 üzerinden hizmet vermekte olan uygulama ve internet içeriklerine ise IPv6 adresi üzerinden erişim sağlayacak. Gelecekte IPv6 kullanımının artması ile birlikte IPv4’e olan muhtaçlık azalacak, lakin “çift yığın” sistemi ile her iki IP adresi de tıpkı anda kullanılmaya devam edilebilecek.
IPv4 VE IPv6 NEDİR? IPv6’YA GEÇİŞ NEDEN DEĞERLİ?
IPv4 teknolojisi içerdiği teknoloji itibariyle 4.3 milyar adet IP adresi sağlıyor. Bu ise dünya nüfusu düşüldüğünde artık IPv4 ile sağlanan IP adreslerinin tükendiği manasına geliyor. IPv6 teknolojisi ise 340 andesilyon adres veriyor. Andesilyon milyar sayısından katlarca büyük bir sayı. Sayının büyüklüğünü aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.
Tüm bunlar gelecek erişim teknolojileri için uzun mühlet kâfi olacak adres sayısı manasına geliyor. Vodafone’un devreye aldığı IPv6’nın geniş adres alanı yanı sıra, giderek artan IPv6 içerikleri ile ekstra dönüşüme gerek kalmadan verimli, yüksek performanslı ve sürdürülebilir data irtibatı amaçlanıyor.
Bugün IPv4 kullanımından ötürü birçok sorun yaşanıyor. IPv4’ün tükenmesinden ötürü CGNAT olarak isimlendirilen bir teknoloji kullanılıyor. Carrier Grade NAT veya daha çok bilinen ismiyle CGNAT, en kolay ifadeyle bir IP adresi üzerinden yüzlerce hatta tahminen de binlerce kişinin internete çıkmasını sağlayan bir ağ yapılandırmasıdır. Bu da birçok kullanıcının vakit zaman uygulamalara erişimde sorun yaşanmasına neden olabiliyor. Zira bir kişinin uygulama tarafından engellenmesi aynı IP adresini kullanan binlerce kişiyi etkiliyor. Bu sorun sabit IP adresi alınarak çözülebilir. Lakin bu da kullanıcılara ek bir maliyet oluşturuyor.
Türkiye’de IPv6 denemeleri öbür internet servis sağlayıcıları tarafından da sürdürülüyor. Şu anda Türknet birtakım ferdî abonelere IPv6 sunuyor. Superonline ise sadece kurumsal müşterilerine IPv6 veriyor.