TESK’ten kermes ve panayır uyarısı: Böyle satışlar, kayıt dışılığı körüklüyor

Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu: Uzun Süren Kermes ve Panayırlar Esnafı Olumsuz Etkiliyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, uzun süren kermes ve panayırların bu etkinliklerin yapıldığı bölgedeki esnafı olumsuz etkilediğini belirtti. Palandöken, yazılı açıklamasında, panayır ve kermes gibi etkinliklerin uzun sürmesinin ticaretin dengesini bozduğunu ifade etti. Bu tür faaliyetlere dair düzenleme yapılması gerektiğini belirten Palandöken, başka şehirlerden gelerek günübirlik veya birkaç günlük ticaret yapanların panayır ve kermesin kurulduğu bölgedeki esnaf için büyük bir sorun oluşturduğuna işaret etti. Palandöken, “Bu kişilerin hangi memlekete ve ne şekilde kayıtlı oldukları belli olmadığı için bu durum, kayıt dışılığa yönlendirebilecek uygulamalara neden olmaktadır. Bu tür faaliyetler öncesinde, öncelikle o bölgedeki meslek odalarından izin alınmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Hijyenden Vergilendirmeye Kadar Birçok Eksik Var

Söz konusu faaliyetlerin ilgili meslek odalarıyla koordineli şekilde düzenlenmesinin önemini vurgulayan Palandöken, şunları kaydetti: “Belirli günler içerisinde, kermes ya da panayır düzenleyecek olanların, o bölgenin insanı olması ve yerel ekonomiye katkı sağlaması şartı aranmalıdır. Vergi levhaları olmalı, fiş ve fatura düzenine uyulmalı, ayrıca oradaki esnafla doğrudan rekabet edecek ayakkabıdan bıçağa, pastırmadan sucuğa veya bozulabilecek gıda maddelerine kadar ürünlerin satışı belli kurallara bağlanmalıdır. Bu kişilerin hangi şehirden geldikleri, hangi vergi dairesine kayıtlı oldukları, sattıkları ürünlerin o bölgede geleneksel esnafın emeğine katkı mı zarar mı sağladığı net olarak tespit edilmelidir. Hijyen koşulları sağlanmadan, herhangi bir izin veya süre şartı olmaksızın kurulan panayır ve kermesler, kamu yararına yapılıyor gibi gösterilse de, yerel ve geleneksel esnafın işini baltalamaktadır.”

Palandöken, bu faaliyetlerin gerçekleştirildiği süre boyunca fiyatların mutlaka kontrol edilmesi gerektiğinin de altını çizdi. İnsan sağlığını tehdit eden ve görsel kirliliğe sebep olan ürünlerin satışına izin verilmemesinin de önemine değinen Palandöken, “Panayır, yöresel ürünlerle, o şehrin ve çevresindeki il ve ilçelerin katkısıyla yapılmalıdır. Günümüzde bu durum bir alışkanlık halini almış, ‘kamyona yükle, götür, sat, topla ve geri dön’ şeklinde bir uygulamaya dönüşmüştür.” ifadelerine yer verdi.

Related Posts

Çinli rakipler Alman devi zorladı! Binlerce çalışanını işten çıkaracak

Otomotivdeki elektrikli dönüşüm, Bosch’un Reutlingen fabrikasını da vurdu. Artan rekabet ve azalan talep nedeniyle tesis, direksiyon sistemleri yerine yarı iletken üretimine odaklanacak.

Kuraklık Konya’yı kötü vurdu

Kuraklığın etkisi Konya Ovası’nı vurdu. Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen bölgede buğdayda yüzde 15, arpada ise yüzde 30’a varan rekolte kaybı yaşandı.

Sarıcakaya’da 25 Bin Ton Domates Hasadı Bekleniyor

Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde 3 bin dekar alanda yetişen Sakar domatesinin hasadında 25 bin ton verim hedefleniyor.

Otomotiv devi BYD o ülkeden vazgeçti! Yerine Türkiye’yi tercih etti

Elektrikli araç üreticisi BYD, Avrupa’daki üretim planını değiştirdi. Macaristan fabrikasındaki üretimini 2026’ya erteledi, Manisa fabrikasındaki üretimi ise öne çekmeyi planlıyor. İşte nedeni…

Sinop’a 20 Milyon TL Yardım

Samsun Vakıflar Bölge Müdürü Uysal, Sinop’ta yıllık 20 milyon TL yardım yapıldığını açıkladı.

Tayvan işsizlik oranlarında 25 yıllık rekor

Tayvan’da Haziran 2025 itibarıyla mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 3.34 olarak açıklandı. Bu oran, ülkede Kasım 2000’den bu yana kaydedilen en düşük işsizlik oranı olarak dikkat çekiyor. Tayvan İstatistik Bürosu tarafından …