ANTALYA – Antalya’da 12 Nisan’da bir kişinin hayatını kaybettiği ve 174 kişinin kabinlerde mahsur kaldığı Tünektepe Teleferik kazasının ardından tutuklanan Antalya Büyükşehir Belediyesi şirketi ANET’in eski genel müdürü ve Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, yarın hakim karşısına çıkacak.
CHP örgütleri, Kocagöz’ün yarın Antalya 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmada tahliyesini beklediklerini açıkladı.
İKİ AY MECLİSE KATILAMADI
Teleferik kazası ve ardından başlayan soruşturma süreci, 2 aydır gündemin en çok tartışılan konuları arasında. 31 Mart seçimlerinde CHP’den aday olduğu Kepez’de belediye başkanı seçilen Mesut Kocagöz, başkanlık koltuğuna iki hafta oturabildi. 3 Nisan’da mazbatasını alıp 19 Nisan’da ifade vermek üzere gittiği Antalya Adliyesi’nde tutuklanan Kocagöz’ün yerine Prof. Dr. Refik Emre Altekin Kepez Belediyesi başkanvekili olarak seçildi. Mayıs ve haziran aylarında toplanan Kepez Belediye Meclisi oturumları, başkan Mesut Kocagöz’ün Antalya L Tipi Cezaevi’nde olması sebebiyle vekiller tarafından yönetildi.
KAMUOYUNA AÇIK MEKTUP
Nisan ayından beri soruşturma kapsamında cezaevinde olan CHP’li Belediye Başkanı Mesut Kocagöz için verilen tutuklu yargılama kararı, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan’ın da katıldığı ‘Adalet Nöbeti’ ve basın açıklamalarıyla protesto edildi. Ancak Kocagöz’ün avukatlarının bu süreçte mahkemeye sunduğu iki tutukluluk itirazı da reddedildi.
CHP’li Kocagöz, cezaevinden mayıs ayında kamuoyuna yazdığı açık mektupta, “Adaletin içinde adaletsizlik yaşıyorsun. Hiç kimseyi incitmeden geldim. Ne ezen ne ezilen halkça bir düzen için geldim” diyerek tutuklu yargılanmasına tepkisini dile getirdi.
2 AYRI SUÇTAN YARGILANIYOR
Teleferik kazasıyla ilgili 52 sayfalık bilirkişi raporu mayıs ayının ilk haftası tamamlanarak başsavcılığa sunuldu ve aynı hafta iddianame hazırlandı. Savcılık, Kocagöz dahil 5’i tutuklu 12 kişi hakkında “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” ve “trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma” suçlarından 27’şer yıla kadar hapis cezası talep etti.
İDDİANAME: KAZADA YETKİLİLERİN ETKİSİ VAR
İddianamede, Tünektepe Teleferik İstasyonu’nda sistemin 9 taşıyıcı direğinden 5 numaralı olanının orta noktasındaki flaşların bağlantılı bölümünden kopması sonucu yıkılarak 28 numaralı kabine çarptığı bilgisi yer aldı. Teleferik işletmesini yapan ANET A.Ş.’nin genel müdürü, genel müdür yardımcısı, teknikten sorumlu makine mühendisi, iş güvenli uzmanı, bakım onarım ve teknik işleyiş hizmeti veren Mega Tower A.Ş. yetkililerinin kazada etkisi olduğu belirtildi.
KAĞIT ÜSTÜNDE 19 ŞUBAT’A KADAR GENEL MÜDÜR
28 Kasım 2023’te teleferikten sorumlu ANET A.Ş.’deki genel müdürlük görevinden istifa ederek Kepez Belediye Başkanlığı için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) adaylık başvurusu yapan Mesut Kocagöz’ün kağıt üzerinde 2 ay daha genel müdür olarak göründüğü de iddianamede yer aldı.
Ticaret Sicil Gazetesi’ne göre Kocagöz’ün yetkisinin 28 Kasım 2023’te YSK başvurusu sırasında değil, 19 Şubat 2024’te teleferiğin yıllık bakım döneminde son bulduğu belirtilen iddianamede, “Her ne kadar görev yaptığı süre içerisinde teleferikle ilgili işlem ve bakımların yapılması amacıyla ANET A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı A.B.S’ye imza yetkisi vermiş ise de bu yetki devri yapılan işlemlerin sorumluluğunu ortadan kaldırmamıştır” denildi.
KANIT: SEÇİM TAKVİMİNE GÖRE İSTİFA ZORUNLUYDU
Kocagöz’ün avukatlarının duruşmada, tutukluluk itirazları sırasında da belirttikleri tarih ikilemi üzerinde durmaları ve Kocagöz’ün teleferiğin yıllık bakım döneminde görevde olmadığına kanıt olarak 2023’ün sonunda yaptığı YSK başvurusunu sunmaları bekleniyor. Seçim takvimine göre 2023 yılında istifanın zorunlu olması, Kocagöz’ün kasım ayında istifa etmiş olmasına kanıt olarak gösterilecek.
TELEFERİK DİREKLERİNİN PROJESİ SORULACAK
Yaklaşık 2 aydır tutuklu bulunan Mesut Kocagöz’ün lehine tespitlerin yer aldığı bilirkişi raporundaki detaylar da duruşmada yeniden gündeme gelecek. “Teleferik hattındaki direklerin yapım projesinin bulunmaması” gibi teleferiğin Mesut Kocagöz’ün sorumluluğunda olmadığı yapım aşımasına dair bazı bilgiler de mahkemeye sunulacak.
ÇOK SAYIDA ‘DÜŞÜK TORK’ HATASI
Bilirkişi raporunda dikkat çeken şu ifadelerin de yarınki duruşmada yeniden gündeme gelmesi bekleniyor: “Olayın meydana geldiği gün boyunca teleferik otomasyon sisteminde çok sayıda ‘düşük tork hatası’ oluşmasına rağmen hata kodunun nedenlerine dair inceleme yapılıp, gerekli önlemler alınmadan sistemin çalıştırılmaya devam ettirildiği anlaşılmaktadır. Olaya yakın bir süreçte yolcuların uyarısıyla sistemin durdurulmasının akabinde gerekli kontroller yapılmadan sistemin tekrar çalıştırılması sonucu olay meydana gelmiştir.”
AİLE SADECE SİSTEMİ ÇALIŞTIRAN S.Y’DEN ŞİKAYETÇİ
Teleferik kazasında hayatını kaybeden 54 yaşındaki avukat Memiş Enes Gümüş’ün ailesi, tutukluğu devam eden CHP’li Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz hakkındaki şikayetini geçtiğimiz günlerde geri çekti. Gümüş ailesi, kaza günü uyarılara rağmen teleferik sistemini çalıştıran S.Y. dışındaki tüm şüphelilerle ilgili şikayetinden vazgeçti. Soruşturmanın gidişatı bakımından önem taşıyan bu gelişme, Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) sisteminde de bilgi olarak yer aldı. Bu gelişmenin de soruşturmanın gidişatını etkileyebileceği düşünülüyor.
Ne olmuştu?
Sarısu mevkisindeki teleferik tesisinde 12 Nisan’da meydana gelen kazada parçalanan kabinden düşen 1 kişi hayatını kaybetmiş, aynı kabindeki 2’si çocuk 7 kişi yaralanmıştı. Diğer kabinlerden tahliye edilen 11 kişi de kontrol amaçlı hastaneye kaldırılmıştı. Sistemin durması nedeniyle havada asılı kalan 24 kabindeki 174 kişi ise yaklaşık 1 gün süren tahliye çalışmalarının sonunda kurtarılmıştı. Kazaya ilişkin gözaltına alınan 14 şüpheliden aralarında eski ANET Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olan Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz ile A.B.S, O.E, S.T. ve S.Y. tutuklanmıştı. Diğer 8 şüpheli adli kontrol şartıyla, R.T. ise savcılık tarafından serbest bırakılmıştı.