Teknolojinin aşırı kullanımı beyin çürümesine yol açabilir

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Teknoloji Bağımlılığı ve Beyin Çürümesi Konulu Panel Gerçekleştirildi

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde düzenlenen panelde, Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Fatma Şimşek ve Prof. Dr. Hüseyin Köse tarafından, teknoloji bağımlılığının zararları üzerine öğrencilere bilgi verildi. Panelin moderatörlüğünü İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Besim Yıldırım yaptı.

‘Analiz ve Problem Çözme Yeteneği Kullanılmıyor’

Doç. Dr. Fatma Şimşek’in belirttiğine göre, dijital dünyaya erken saatlerde maruz kalmak, beynimizdeki hafıza ve öğrenme ile ilgili bölgeleri etkiliyor. Kısa videolar ve dijital uyaranlar, beyinde sürekli bir konudan diğerine geçişi teşvik ederek analiz kabiliyetinin azalmasına sebep olabiliyor.

‘Dijital Ortamda Uzun Süre Zaman Geçirmenin Zararları’

Doç. Dr. Şimşek, beyin çürümesinin belirtilerinin unutkanlık, düşünme zorlukları, konsantrasyon kaybı, sosyal izolasyon ve zihinsel yorgunluk şeklinde olabileceğini belirtti. Gençler arasında artan teknoloji kullanımının beyin gelişimini olumsuz etkileyebileceğinin altını çizdi.

‘Dijital Detoks Önerileri’

Şimşek, beyin sağlığını korumak için dijital detoks yapılmasını, pozitif yönleriyle teknolojiyi kullanmayı ve ekran süresini sınırlamayı önerdi. Ayrıca düzenli fiziksel egzersiz yapmayı, yeterli uyku almaya özen göstermeyi, sosyal etkinliklere katılmayı ve teknolojiyi bilinçli bir şekilde kullanmayı tavsiye etti.

Related Posts

Bilim dünyasını karıştıran ışık: İnsan beyninin geceleri parladığı ortaya çıktı

İnsan beyni, içten içe ışık saçıyor! Bilim insanları, beynin kendiliğinden yaydığı bu gizemli ışığın kaynağını ve anlamını çözmeye çalışıyor. Bu keşif, nörolojik hastalıkların tedavisi için umut olabilir.

Elektrikli araç devriminde gizlenen tehlike: Kimsenin fark etmediği kriz kapıda!

Dünyada elektrikli araç satışları rekor kırarken, onları çalıştıran en kritik bileşen olan lityumda tedarik uyarısı geldi. Yeni araştırma, 2030’a kadar kıtlık kapıda diyor.

Vampir enerji tehlikesi: Elektrik faturanıza sessizce 100 TL’lik gizli yük biniyor

Kapatmadığınız ama fişte kalan elektronik cihazlar farkında olmadan cebinizi yakıyor! “Vampir enerji” adı verilen bu gizli tüketim, her ay elektrik faturanıza fazladan 50 TL ekleyebilir.

Neandertallerin modern insanlarla nerede çiftleştiği ortaya çıktı!

Bilim insanları, Neandertaller ile modern insanların Güneybatı Asya’daki Zagros Dağları’nda melezleştiğini ortaya çıkardı. Yapılan ekolojik modellemeler, bu bölgenin iki türün genetik etkileşim kurduğu kilit noktalardan biri olduğunu gösteriyor.

Pebble ruhu geri geliyor: Eski modellere model dokunuşlar

Core Devices’in kurucusu Eric Migicovsky, geliştirdiği yeni mobil uygulamanın sadece Core 2 Duo için değil, eski Pebble saatler için de çalışacağını açıkladı. Bu gelişme, yıllar önce piyasadan çekilen Pebble Time ve Pebble 2 modellerini yeniden …

Dune Awakening erken erişimde rekorları altüst etti

Bilim kurgu evreninin popüler serilerinden Dune’dan ilham alan ve Funcom tarafından geliştirilen Dune Awakening, erken erişim sürecinde gösterdiği başarıyla dikkatleri üzerine çekti. Steam DB istatistiklerine göre, oyun dün tam sürüm lansmanıyla …