Tarihi bir dönüm noktası… 12 bin yıl önce nesli tükenmiş türü yeniden hayata döndürdüler!

Ulukurtlar, 13 Bin Yıllık DNA İle Yeniden Canlandı!

Romulus, Remus ve Khaleesi isimli kurtlar, ABD’de özel bir alanda koruma altında tutuluyorlar. Ben Lamm, şirketin CEO’su, “13 bin yıllık diş ve 72 bin yıllık kafatasından elde ettiğimiz DNA ile sağlıklı Ulukurt yavruları oluşturduk,” dedi.

Daily Mail’de yer alan habere göre; Colossal ekibi, Ohio’dan Sheridan Pit ve Idaho’dan American Falls bölgelerinden elde ettikleri fosil kalıntılarından antik DNA çıkardılar ve gri kurtların DNA’sıyla birleştirerek genetik kodu yeniden oluşturdular.

Somatik hücre nükleer transfer yöntemi kullanılarak klonlama süreci gerçekleştirildi. Vücut hücresinden alınan DNA, çekirdeği çıkarılmış yumurta hücresine aktarıldı ve elde edilen embriyolar taşıyıcı canlılara yerleştirildi.

Üç farklı hamilelik sonucu doğan yavrular, genetik olarak 15 farklı Ulukurt genini taşıyorlar. Bu genlerin 10 bin yıldır hiçbir canlıda aktif olmadığı belirtiliyor.

Colossal’ın Baş Bilim Sorumlusu Dr. Beth Shapiro, bu sürecin paleogenetik alanında büyük bir adım olduğunu belirtti. “Mükemmel bir referans genomu olmadan eski DNA’yı tekrar inşa etme yöntemimiz, paleogenom çalışmalarında yeni bir standart oluşturdu,” dedi.

Ulukurtlar, gri kurtlardan yaklaşık yüzde 25 daha büyük, daha kalın beyaz kürke ve daha güçlü çenelere sahip hayvanlardı. Genellikle at ve bizon gibi büyük hayvanlarla beslenirlerdi ve diyetlerinin en az yüzde 70’ini etten alırlardı.

Colossal, daha önce mamut DNA’sını kullanarak tüylü fareleri oluşturmuştu. Şirketin nihai hedefi ise mamutları da tekrar hayata döndürmek. Bu gelişmelerin, nesli tükenen türler yanı sıra tehlike altındaki türlerin korunmasında da kullanılabileceği belirtiliyor.

Dr. Christopher Mason, “Ulukurtların geri getirilmesi sadece bilimsel bir başarı değil, aynı zamanda insanlığın yaşamı koruma sorumluluğunun bir göstergesidir. Bu teknoloji, ileride nesli tehlikede olan birçok türün korunmasında da kullanılabilir,” açıklamasında bulundu.

Related Posts

3 milyar ışık yılı ötede ‘fosil galaksi’ keşfedildi

Bilim insanları, 7 milyar yıl boyunca değişmeden kalan bir galaksiyi gözlemledi. Araştırmanın liderlerinden Dr. Chiara Spiniello, bu tür galaksilerin evrende ‘milyonda bir’ oranında bulunduğunu tahmin ediyor.

Çılgın Türk’ten tarihi rekor: Tek şarjla 1.205 km gitti

Elektrikli otomobil dünyasında tarihi bir başarıya imza atıldı. Hem de bir Türk’ün imzasıyla… Türk sürücü Ümit Sabancı, elektrikli araç üreticisi Lucid’in Air Grand Touring modeliyle tek şarjda dünyanın en uzun mesafesini kat ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.

Güneş Sistemi’ne uğrayan en büyük yıldızlararası cisim keşfedildi

Güneş Sistemi dışından gelen gökcisimleri ender görülüyor, ancak bu hafta bilim insanları büyük bir heyecan yaşadı. Gökbilimciler, 3I/Atlas adı verilen yeni bir kuyruklu yıldızın yıldızlararası uzaydan geldiğini ve şu anda Güneş Sistemi’nden geçmekte olduğunu doğruladı.

Bilim dünyasını karıştıran ışık: İnsan beyninin geceleri parladığı ortaya çıktı

İnsan beyni, içten içe ışık saçıyor! Bilim insanları, beynin kendiliğinden yaydığı bu gizemli ışığın kaynağını ve anlamını çözmeye çalışıyor. Bu keşif, nörolojik hastalıkların tedavisi için umut olabilir.

Elektrikli araç devriminde gizlenen tehlike: Kimsenin fark etmediği kriz kapıda!

Dünyada elektrikli araç satışları rekor kırarken, onları çalıştıran en kritik bileşen olan lityumda tedarik uyarısı geldi. Yeni araştırma, 2030’a kadar kıtlık kapıda diyor.

Vampir enerji tehlikesi: Elektrik faturanıza sessizce 100 TL’lik gizli yük biniyor

Kapatmadığınız ama fişte kalan elektronik cihazlar farkında olmadan cebinizi yakıyor! “Vampir enerji” adı verilen bu gizli tüketim, her ay elektrik faturanıza fazladan 50 TL ekleyebilir.