Özbekler Tekkesi’nin kısa hikayesi

Tekke: Farklı Bir Döneme Işık Tutuyor

Tarikat mensuplarının toplanma yeri olarak bilinen tekkenin kökeniyle ilgili bilgiler gün yüzüne çıkıyor. Mehmet Zeki Pakalın’ın tespitlerine göre “tekke” kelimesi Farsça kökenli takye kelimesinden türemiş olup dayanma anlamına gelmektedir. MEB tarafından yayımlanan Osmanlı Tarih Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü’ne göre, ilk tekke hicri II. yüzyılda Filistin’in Remle beldesinde açılmıştır.

Horasan ve Toharistan ile Türkistan Türklerinin Müslümanlaşma sürecinde büyük katkıları olan tekkeler, Anadolu ve Balkanlar’ın fethinde önemli rol oynamışlardır. Büyük Selçuklular ve Osmanlılar döneminde tekkenin faaliyetleri siyasi iktidarın iznine tabi olmakla birlikte geniş bir serbestlikle devam etmiştir.

Tekke geleneğine ilişkin bilgilerin kaynağı olan Mustafa Kara’ya göre, Osmanlı Devleti 1812’de tekke vakıflarını denetim altına almış ve 1866’da Meclis-i Meşâyih’i kurarak tekkelerin yönetimini bu meclise devretmiştir. Ancak 1925 yılında çıkarılan bir kanunla Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklarla Birtakım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun ile tekkeler kapatılmıştır.

Özbekler Tekkesi ise farklı bir hikâyeye sahiptir. 1752-53 yıllarında inşa edilen tekke, Nakşibendî tarikatına mensup olan Hacı Hâce lakaplı Şeyh Seyyid Abdullah Ekber Efendi’ye tahsis edilmiştir. Tekke, Orta Asya’dan gelen hacı ve dervişler için önemli bir durak olmuş ve hayırseverlerin desteğiyle faaliyetlerini sürdürmüştür.

Özbekler Tekkesi, Kurtuluş Savaşı sırasında da önemli bir role sahiptir. Şeyh Atâ Efendi’nin önderliğinde Tekke, işgal kuvvetlerine karşı direnen Karakol Cemiyeti üyelerine destek vermiş ve çeşitli önemli isimlere ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde ise kültürel bir hafıza mekanına dönüşerek edebiyat ve müzikseverler için önemli bir buluşma noktası olmuştur.

Tekkenin bu yönü ve bugünkü rolü üzerine detaylı bir inceleme için “Özbekler Tekkesi Projesi” yazımızı takip edin.

Related Posts

Konut satışlarında yükseliş sürüyor; hedef 1,5 milyon

Konut satışlarında yükseliş sürüyor; hedef 1,5 milyon

Duygular tercüme edilebilir mi? Ya da öznenin duygusu tarihin hatırlatıcısı olabilir mi?

Başkasının hayatı bize ne anlatır? Ya da başka bir kültürde başka bir dilin içinde sunulan görsel metin hepimiz için aynı derecede okunaklı mıdır? Metni görür, dilini çözer, duygusunu yerleştirir, yerleştirdiğimiz duyguyu deneyim hanemize kolaylıkla dahil eder miyiz? Bu soruların cevabını önemsiyorum. Çünkü internet ile birlikte elinde akıllı telefonu, masasında bilgisayarı ve sınırsız internet paketi olan faniler olarak –sakın yanlış anlaşılmasın dizi filmdeki fanilerden bahsetmiyorum- her birimiz

22 Mayıs’ta gözler TCMB’de: Enflasyon ne olacak?

TCMB’nin açıklamasına göre, Başkan Fatih Karahan, Enflasyon Raporu 2025-II’yi tanıtmak için 22 Mayıs Perşembe günü saat 10.30’da İstanbul Finans Merkezi TCMB yerleşkesinde bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirecek. Toplantı fiziksel ortamda …

İleri teknoloji ürünlerini sergilediler

Türk savunma sanayisinin önde gelen temsilcileri CANiK, bağlı olduğu Samsun Yurt Savunma (SYS) Grup ve Nurol Makina, güçlerini birleştirerek yurt dışında etkileyici bir başarıya imza attıklarını duyurdu.

Bakan Bolat: Mal ve hizmet ihracatımız son 22 yılda 7,7 kat yükseldi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ihracat teşvikleri noktasında her zaman ihracatçıların yanında yer aldıklarını bildirerek, “Mal ve hizmet ihracatımız son 22 yılda 7,7 kat yükseldi ve yılda 377 milyar dolar döviz kazanan bir ülke konumuna geldik.” dedi.

Jerome Powell kimdir? FED Başkanı Jerome Powell kaç yaşında, nereli?

Amerika Birleşik Devletleri’nin merkez bankası olan Federal Rezerv Sistemi Yönetim Kurulu’nun Başkanı olan Jerome Powell’ın hayatı ve kariyeri merak ediliyor. Peki, Jerome Powell kimdir? FED Başkanı Jerome Powell kaç yaşında, nereli?