OSD ocak verileri: Otomotiv üretiminde düşüş, ihracatında artış

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre Türkiye’nin otomotiv üretimi ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 düşerek 105 bin 397 adede geriledi. Ticari araç üretimindeki sert düşüş dikkat çekerken, otomotiv ihracatı yüzde 4 artarak 2,95 milyar dolara ulaştı.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), ocak ayına ait üretim, ihracat ve pazar verilerini yayımladı. Buna göre Türkiye’nin otomotiv üretimi, ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3’lük bir düşüş yaşadı ve toplam üretim 105 bin 397 adede geriledi.

Verilere göre, geçen ay otomobil üretimi yüzde 1 artarak 67 bin 795’e ulaştı. Traktör üretimi de eklendiğinde toplam üretim 108 bin 21 adet olarak kaydedildi. Ancak ticari araç üretimi yüzde 9 oranında azaldı. Ağır ticari araç üretimi yüzde 51, hafif ticari araç üretimi ise yüzde 3 geriledi. Otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı ise yüzde 58 olarak belirlendi. Hafif araçlarda bu oran yüzde 60, kamyon grubunda yüzde 23, otobüs-midibüs segmentinde yüzde 43, traktörde ise yüzde 42 seviyesinde gerçekleşti.

İhracatta artış sürüyor

Ocak ayında otomotiv ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4 artarak 78 bin 191 adede ulaştı. Otomobil ihracatı yüzde 7 yükselirken, ticari araç ihracatı yüzde 1 düştü. Traktör ihracatı ise yüzde 54 oranında azalarak 739 adet oldu.

Toplam otomotiv ihracatı 2,95 milyar dolara yükselirken, sektörel ihracat sıralamasında yüzde 16’lık pay ile ilk sıradaki yerini korudu. Avro bazında ise ihracat yüzde 5 artarak 2,7 milyar avroya ulaştı. Dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 2,8, tedarik sanayi ihracatı ise yüzde 7,4 oranında arttı.

Pazarda daralma yaşandı

Otomotiv pazarı ocak ayında yüzde 15 daralarak 70 bin 412 adede geriledi. Aynı dönemde otomobil satışları yüzde 13 düşüşle 55 bin 944 adet oldu. Ticari araç pazarı genelinde yüzde 22, ağır ticari araç grubunda yüzde 38, hafif ticari araç grubunda ise yüzde 19’luk bir daralma yaşandı. Geçen ay satılan otomobillerin yüzde 33’ü yerli üretim olurken, hafif ticari araç pazarında bu oran yüzde 25 seviyesinde gerçekleşti.

 

 

Related Posts

Marmaray ve Avrasya Tüneli depreme ne kadar dayanıklı? Açıklama geldi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, Marmaray ve Avrasya Tüneli’nin gerçekleşebilecek en büyük depreme göre inşa edildiğini belirterek, “Sürücülerimizin, hem Marmaray hem Avrasya Tüneli’nin deprem açısından en yüksek güvenlikle dizayn ve imal edildiğini bilmeleri gerekir” dedi.

Emtia piyasalarında ‘tarife iyimserliği’ etkisi

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikasının etkisi sürerken, ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Trump: Çin’den önemli bir adım gelmezse tarifeleri düşürmeyeceğiz

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’den “önemli bir şey” alınmadığı sürece gümrük tarifelerinin düşürülmeyeceğini açıkladı. Piyasalarda tarifelere uyum sürecinin başladığını belirten Trump, yeni bir vergi ertelemesinin de gündemde olmadığını vurguladı.

6 küp Grönland buzu 100 dolar

Trump ile dünya gündemine gelen Grönland, dünyaya buz pazarlamaya başladı. Lisans alan 6 şirket Dubai gibi şehirlerde bulunan lüks mekanlara 6 küp Grönland buzunu 100 dolara satıyor. Bu buzla servis edilen bir kadeh viski ise 218 dolara mal oluyor.

Merkez Bankası rezervleri 146,6 milyar dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 18 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 931 milyon dolar azalışla 146 milyar 557 milyon dolara geriledi.

Faiz artışı sonrası kredi kartı kullanımında rekor! Tüketici tercihlerini değiştiriyor

Faiz oranlarındaki artış yurttaşları kredi kartlarına yönlendirdi. Kredi kartı ve kredili mevduat hesabı kullanımı hızla arttı. Bu eğilim, önümüzdeki dönemde de devam edebilir.