Maliye’nin radarına şimdi de onlar takıldı! Bakanlık 3,6 milyarın peşinde

GİB, Halka Açık Şirketlerin Kar Paylarını Denetledi

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), halka açık şirketlerden elde edilen kar paylarına yönelik geniş çaplı bir denetim çalışması gerçekleştirdi. 2022, 2023 ve 2024 yıllarını içine alan çalışma kapsamında, halka açık şirketler tarafından yapılan kar payı ödemeleri detaylı bir şekilde incelendi.

Başkanlık, beyannamelerle ilgili kurumlardan alınan bilgileri değerlendirerek, halka açık şirketlerin hisse senedi sahiplerine dağıtılan kar payı tutarlarını ve bu ödemeleri alan kişileri titizlikle analiz etti.

Analizde, daha önce yapılan gelir vergisi kesintileri göz önünde bulundurularak brüt kar payı tutarları belirlendi.

Gelir Vergisi Kanunu’na göre gerçek kişilerin elde ettiği kar paylarının yarısının gelir vergisinden muaf olması nedeniyle bu muafiyet uygulandıktan sonra kalan gelirlerin yıllık beyan sınırlarını aşıp aşmadığı kontrol edildi.

Kontrol sonucunda, 2022, 2023 ve 2024 yıllarında gelir vergisinden muaf tutulan tutar sonrasında kalan kar payı gelirlerinin yıllık beyan sınırını aştığı halde gelir vergisi beyannamesi verilmeyen 1725 kişi tespit edildi.

Bu kişiler tarafından 3,6 milyar lira kar payının beyan edilmediği ve bu nedenle yaklaşık 200 milyon lira verginin ödenmediği belirlendi.

Halka açık şirketlerden beyan sınırının üzerinde hisse senedi kar payı alan fakat gelir vergisi beyannamesi vermeyen kişiler ilgili vergi dairelerine bildirildi.

“Hedef, Daha Adil Vergi Sistemi”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, GİB’in, teknolojinin sağladığı imkanları kullanarak vergi yükümlülüklerini yerine getirmeyen mükelleflere yönelik çalışmalarını sürdüreceğini belirterek, “Bu tür çalışmalarla hem gönüllü uyum seviyesini artırmayı hem de vergi sisteminin daha adil, şeffaf ve sürdürülebilir olmasını hedefliyoruz.” dedi.

Related Posts

TESK’ten kermes ve panayır uyarısı: Böyle satışlar, kayıt dışılığı körüklüyor

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, uzun süren panayır ve kermeslerin yerel esnafı olumsuz etkilediğini belirterek, vergi, hijyen ve izin şartlarıyla denetlenmesi çağrısında bulundu. Palandöken, “Kamyona yükle, sat, topla, git” anlayışıyla yapılan satışlar, kayıt dışılığı körüklüyor” dedi.

Çinli rakipler Alman devi zorladı! Binlerce çalışanını işten çıkaracak

Otomotivdeki elektrikli dönüşüm, Bosch’un Reutlingen fabrikasını da vurdu. Artan rekabet ve azalan talep nedeniyle tesis, direksiyon sistemleri yerine yarı iletken üretimine odaklanacak.

Kuraklık Konya’yı kötü vurdu

Kuraklığın etkisi Konya Ovası’nı vurdu. Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen bölgede buğdayda yüzde 15, arpada ise yüzde 30’a varan rekolte kaybı yaşandı.

Sarıcakaya’da 25 Bin Ton Domates Hasadı Bekleniyor

Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde 3 bin dekar alanda yetişen Sakar domatesinin hasadında 25 bin ton verim hedefleniyor.

Otomotiv devi BYD o ülkeden vazgeçti! Yerine Türkiye’yi tercih etti

Elektrikli araç üreticisi BYD, Avrupa’daki üretim planını değiştirdi. Macaristan fabrikasındaki üretimini 2026’ya erteledi, Manisa fabrikasındaki üretimi ise öne çekmeyi planlıyor. İşte nedeni…

Sinop’a 20 Milyon TL Yardım

Samsun Vakıflar Bölge Müdürü Uysal, Sinop’ta yıllık 20 milyon TL yardım yapıldığını açıkladı.