Grip ve COVID-19’u öldüren duvar boyası geliştirildi

Nottingham Üniversitesi Araştırmacıları Tarafından Geliştirilen Yeni Dezenfektan Boya Enfeksiyon Riskini Azaltıyor

Son haberlere göre; Nottingham Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde görev yapan araştırmacılar, diş hekimlerinin kullandığı klorheksidin adlı güçlü dezenfektanı reçine bazlı bir formüle entegre ederek yeni bir boya geliştirdi. Bu yenilikçi boya özellikle hastanelerde enfeksiyon riskini azaltmak amacıyla kullanılabilecek.

Yapılan araştırmalara göre, bu özel boya Metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA), influenza ve COVID-19 gibi zorlu bakteri ve virüsleri etkili bir şekilde yok edebiliyor. Üstelik, bu boya plastik ve diğer sert, gözeneksiz yüzeylere kolaylıkla uygulanabiliyor.

Bu inovatif boya hakkındaki bulgular, 23 Nisan’da Scientific Reports adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan bir araştırma makalesinde detaylı bir şekilde açıklandı. Yapılan çalışmalar, boyanın sadece yüzeyleri dezenfekte etmekle kalmayıp, aynı zamanda temasla çevreye yayılmadığını da ortaya koydu.

Araştırmanın lideri Dr. Felicity de Cogan, yaptığı açıklamada, “Yaptığımız ilk çalışmada dezenfektanı polimere entegre ederek son derece etkili yeni bir antimikrobiyal boya geliştirdik. Ayrıca, bu boyanın temasla yayılma veya sızma gibi bir özelliği bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.

Ucuz, dayanıklı ve çok yönlü olması, bu boyayı hastanelerin yanı sıra diğer alanlarda da tercih edilir hale getiriyor. Toplu taşıma araçları ve havacılık sektörü gibi yüksek temas alanları için bu boya kullanılması öneriliyor.

Bu heyecan verici yenilik, insanların günlük yaşamlarında sıkça temas ettiği yüzeylerden enfeksiyon kapma riskini azaltabilir. Özellikle hastanelerde, polikliniklerde tedavi gören kişilerin enfeksiyon kapma riskinin minimize edilmesi son derece önemlidir. Çünkü hastane kaynaklı enfeksiyonlar, bazı durumlarda hayati tehlike oluşturabilmektedir.

Related Posts

Son dönemin tartışma konusu olan ‘Normal Doğum Eylem Planı’’nda neler var?

Futbolcuların taşıdığı pankart sonrası tekrar tartışma konusu olan Normal Doğum Eylem Planı’na göre sezaryen oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 5’e düşürülmesi hedefleniyor. Planda konunun tüm sağlık kongrelerinde gündeme getirileceği, sezaryen oranları yüksek bulunan hekimlere mektup gönderileceği, bu hekimlerle yüz yüze görüşmeler yapılmasının sağlanacağı ve her hafta en az bir gün gebe ile gebe yakınlarına “doğal olan normal doğum” bilgilendirmesi yapılacağı belirtiliyor.

Uzmanından güneş kremiyle ilgili kritik uyarı

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, güneş ışınlarının sadece yaz aylarında değil yılın her döneminde cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı. Kavuncu, sağlıklı bir cilt için her mevsimde düzenli güneş koruyucu kullanımının önemine dikkat çekti.

Ses Teli Ameliyatı

Ses teli ameliyatı ve ses telleri sağlığı hakkında bilgi veren Prof.Dr. Bülent Evren Erkul, önemli bilgiler verdi. 

Gece uyumadan önce bu eski Mısır yöntemini uygulayın

Uykusuzlukla yıllardır mücadele eden bir kadın, Antik Mısır’dan ilham alan sıra dışı bir gece ritüeli sayesinde ilk kez kesintisiz uyuduğunu aktardı. Uzmanlara göre, ayaklara uygulanan bu teknik, modern bilimin de onayladığı etkili bir yöntem…

Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş sıkma alışkanlığı, yetişkinlerde olduğu gibi, çocukların da çoğu zaman farkında olmadan gelişebilir Uzmanlar bu konu hakkında bilgi verdi. 

Konyaspor Galatasaray maçı neden başlamadı?

Konyaspor- Galatasaray maçının VAR hakemi Polonyalı Piotr Lasyk oldu. AVAR’da ise Deniz Caner Özaral yer alacak. Karşılaşmanın orta hakemi olarak Abdullah Buğra Taşkınsoy görev alacaktı. Ancak taşikardi rahatsızlığı nedeniyle maçı 4. hakem yönetecek …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir