Görünmeyen tehlike: Erkek bebeklerde sessizce ilerliyor!

İnmemiş Testislerin Tedavisi Konusunda Uzmanlar Uyarıyor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, inmemiş testisin ciddiye alınması gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Danacıoğlu, “Erkek çocuklarda sık karşılaşılan ürolojik problemlerden biri olan inmemiş testis durumu, tedavi edilmezse ileride ciddi sorunlara yol açabilir. Bu durum, testislerin normalde olması gereken yer olan torbalara inmemesi durumunda ortaya çıkar” dedi.

En Uygun Tedavi Dönemi 6-18 Ay Arası

Doç. Dr. Danacıoğlu, inmemiş testis vakalarında ilk 6 ay içinde testisin kendiliğinden torbaya inebileceğini ancak 1 yaşını geçen bebeklerde mutlaka tedaviye başlanması gerektiğini belirtti. Danacıoğlu, “18. aya kadar tedavi edilmezse çocuğun ileride doğurganlık sorunları ve testis kanseri riski ile karşı karşıya kalabileceğini unutmamak gerekir. Günümüzde en sık tercih edilen tedavi yöntemi ise cerrahi müdahaledir. Bu ameliyat sayesinde testis torbaya indirilir ve sabitlenir. Artık hormon tedavileri önerilmiyor” şeklinde konuştu.

Tedavinin Geç Başlaması Ciddi Sorunlara Yol Açabilir

Doç. Dr. Danacıoğlu, tedavinin gecikmesinin kısırlık riskini artırabileceğini ve testis kanseri riskini artırabileceğini vurguladı. İki taraflı inmemiş testis vakalarında kısırlık riskinin yüzde 40’a kadar çıkabileceğini belirten Danacıoğlu, ergenlik döneminde alınması gereken testislerle karşı karşıya kalınabileceğini söyledi.

Tanı İçin İlk Adım Muayene

Tedavi sürecinde tanının ilk adımının fizik muayene olduğunu ifade eden Doç. Dr. Danacıoğlu, testisin elle hissedilememesi durumunda ultrasonografi ve MR gibi görüntüleme yöntemlerinin kullanıldığını belirtti. Testisin bulunmaması durumunda ise tanısal laparoskopi ile cerrahi müdahale yapılabileceğini söyledi.

Doç. Dr. Danacıoğlu, ailelere çocuklarının testislerinden birinin eksik olduğunu fark ederlerse vakit kaybetmeden bir üroloji uzmanına başvurmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Related Posts

Yargıtay kararını açıkladı: Sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik edenler yandı

Yargıtay, sosyal medyada sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik edenlere ilişkin emsal niteliğinde bir karara imza attı. Yargıtay, sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik niteliğinde yorum yapana verilen cezayı onadı. “Hastanelerde dayak atmaya devam çoğu çok karaktersiz” şeklinde yorum yapan kişi hakkında “suç işlemeye alenen tahrik” suçundan verilen mahkumiyet, hukuka uygun bulundu.

Alzheimer hastalığının ilk belirtisi tatilde ortaya çıkıyor

Tatil genellikle dinlenme, eğlenme ve yenilenme ile ilişkilendirilir. Ancak uzmanlara göre, özellikle Alzheimer ve demansın erken belirtileri tatil dönemlerinde kendini gösterebilir.

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Bitki çayı tüketirken bu 3 kurala dikkat!

Genelde sağlıklı bir yaşam için tercih edilen bitki çayları göründüğü kadar masum olmayabiliyor. Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk, bazı bitki çaylarının içine ilaç karıştırıldığını belirterek bu tarz bitkisel ürünlerin güvenli yerlerden alınması gerektiği uyarısında bulundu.

Uzmanından güneş ışınlarına karşı uyarı: Cilt kanserine yol açıyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi hastalıkları (Dematoliji-Cildiye) Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yazıcı, cilt kanseri sebepleri ve tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Güneş ışınlarının cilt kanseri için ana risk faktörü olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Yazıcı; “Solaryumda maruz kalınan yapay güneş ışını da kanser gelişimi için aynı riske sahiptir. Cilt kanseri için diğer risk faktörlerinin başında yaş gelir. Yıllar içerisinde ne kadar süre güneşe maruz kalınırsa cilt kanseri gelişim riski artar” dedi.

Solaryumda unutulan kadın hastanelik oldu!

Solaryumda unutulan kadın hastanelik oldu!