Gıda Zehirlenmeleri Artıyor: Hijyen Kuralları İhlal Ediliyor

Gıda Mühendisleri Uyarıyor: Hijyen Şartlarına Dikkat Edin!

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, İzmir’deki bir restoranda yaşanan zehirlenme vakalarıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Toprak, özellikle tercih edilen mekanların hijyenik koşullarının kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Çapraz bulaşmanın önemine vurgu yapan Toprak, pişmiş ve çiğ ürünlerin aynı bıçak ve tahtayla kesilmesinin risk oluşturabileceğini ifade etti. Bu durumun gıda zehirlenmesine yol açabileceğini söyleyen Toprak, örnek vererek konuşmasını sürdürdü.

Ölümlü Zehirlenme Olayları

Aydın’ın Didim ilçesinde tatil yapan bir ailenin, İzmir’deki restoranda yedikleri yemek sonrası yaşanan zehirlenme vakalarında 5 yaşındaki Ece Melisa Mercankaya’nın hayatını kaybettiği belirtildi. Otopsi sonucunda besin zehirlenmesine bağlı kalp rahatsızlığı sonucu öldüğü açıklanan Mercankaya’nın ailesinden Servet Polat ise Buca ilçesinde aynı şekilde ölümle sonuçlanan bir zehirlenme vakasıyla gündeme geldi.

İşletmelerde Hijyen Kontrolü Önemli

Gıda zehirlenmesi vakalarının önlenmesi için işletmelerin hijyen koşullarına dikkat etmesi gerektiğini belirten Uğur Toprak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verdiği işletme kayıt belgesinin bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca Toprak, tüketicilerin bildikleri ve güvendikleri mekanlara yönelmelerini tavsiye etti.

Besin Zehirlenmesi Nasıl Oluşur?

Patatesli köfte ve kumpir gibi yiyeceklerin tüketilmesiyle oluşabilecek zehirlenme vakalarını değerlendiren Toprak, bu tür olayların genellikle besinlerin yeterince pişirilmemesinden kaynaklandığını ifade etti. Ayrıca çiğ ve pişmiş ürünler arasındaki çapraz bulaşmanın da önemine dikkat çeken Toprak, tüketilen besin miktarına bağlı olarak zehirlenmenin hafif ya da ağır seyredebileceğini söyledi.

Yazan: Kadir ÖZEN- Kamera Gökhan KILIÇ  İZMİR, DHA

Related Posts

Meditasyon turizmi yaylalara taşınıyor

Yeşil dönüşümünü desteklemek, kadın ve gençlerin istihdama katılımını artırmak için Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli merkezli yeni bir program hayata geçiyor. Örnek projeler arasında doğayla uyumlu butik otel, meditasyon, yoga, doğa yürüyüşü, kitap okuma gibi tematik kamping gibi fikirler var.

Ferhat Göçer, Spotify ile görüştü: Abonelik ücretleri ve içerik gündemdeydi

Dijital müzik ekosisteminin geleceğine yön vermek ve eser sahiplerinin haklarını daha güçlü biçimde savunmak amacıyla önemli adımlar atan Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), müzik dünyasının dev dijital platformu Spotify ile kritik bir …

Logosu değişti, kimse anlamadı! Her yerde karşınıza çıkabilir!

Otomotiv dünyasının ikonik isimlerinden Range Rover, sade ama bir o kadar da tartışmalı yeni logosuyla gündemde. Marka tarihinde önemli bir görsel kimlik değişikliğine imza atan şirket, tanıtımını yaptığı yeni amblemle birçok soru işaretini de …

Ağam bizimle eğlenir! İngiltere’ye gitti ülkeyi unuttu: Kişi başı gelirle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi programı kapsamında bulunduğu İngiltere Londra’da yatırımcı …

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.

Milyonlar borç batağında! Türk halkının kredi borcu ortaya çıktı

Zafer Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, ekonomik kriz nedeniyle kamu borçlarını ödeyemeyen milyonlarca vatandaş için kapsamlı bir yapılandırma düzenlemesi talep etti. Cenkci, vatandaşların zor durumda …