Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması sonrasında İsveç ile birlikte NATO’ya girmeye çalışan Finlandiya’nın savunma bakanı Antti Kaikkonen’den dikkat çekici bir hamle geldi.
Aralık ayının başında Türkiye’ye gelen ve mevkidaşı Hulusi Akar ile görüşen Kaikkonen’in aldığı karar ülkesinde yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Kaikkonen ailesi için görevini bırakma kararı aldığını duyurdu.

Finlandiya Savunma Bakanı Aralık ayının başında Ankara’da temaslarda bulunmuştu.
Genç bakan 6 aylık oğlunun bakımı için Ocak ayından itibaren babalık iznine çıkacağını açıkladı. Finlandiya’da hem anneler hem de babaların ebeveynlik iznine çıkması çok yaygın olsa da erkek siyasetçilerin bunu kullanması çok nadiren görülüyor.
48 yaşındaki Kaikkonen, “Çocuklar sadece bir anlığına küçük kalıyor ve onların o halini sadece fotoğraflarla hatırlamak istemiyorum” dedi. Fin haber ajansı STT’ye konuşan Kaikkonen, “Bakanlık görevleri benim için çok önemli olsa da bir noktada ailenizi öne almak gerekiyor” dedi. Fin Parlamentosu bünyesindeki savunma komitesinden Merkez Partili Mikko Savola’nın Kaikkonen’in yerine gelmesi bekleniyor.
320 GÜN İZİN KULLANABİLİR
İskandinav ülkelerinde anne ve babanın yeni doğan çocuklarıyla ilgilenmeleri için belirli süre izin verilirken İsveç’te bu süre 480 gün olarak kullanılıyor. Ebeveynler bunu 240-240 olarak bölebilirken, bu izin günleri de diğer eşe aktarılabiliyor.
Eylül ayında benzer bir sisteme geçiş yapan Finlandiya’da ebeveynlerin 160 gün izne çıkmasına izin veriliyor. Toplamda 320 gün izin kullanılabilirken isteyen ebeveynler bunları eşine aktarabiliyor.
Finlandiya’nın 1998 yılında başbakanı olan Paavo Lipponen de geçmişte benzer bir izne çıkmış ve uluslararası kamuoyunda gündem olmuştu. Fakat Kaikkonen’in savunma, iç siyaset ve uluslararası ilişkiler konusunda hareketli olan bir dönemde görevini bırakması tartışma yarattı.
Rusya-Ukrayna savaşının yanı sıra Finlandiya’nın NATO’ya girme süreci ve Finlandiya’nın Nisan ayında erken seçime gitmesi gibi konu başlıklarının olduğu bir dönemde Kaikkonen’in izne çıkması gündem maddesi haline geldi.
TÜRKİYE’DE BABALIK İZNİ
Türkiye’de babalık izni memurlar için 10 gün, 4857 sayılı İş Kanunu’na bağlı işçi için ise 5 gündür.
Fakat birçok özel şirket son dönemde babalık izni süresini uzatmaya başlasa da bunlar İskandinav ülkelerinde uygulanan süreye yaklaşamıyor.