Fransa’da hükümet, vatandaşlık alma koşullarını tartışmaya açmak istiyor

Fransa’da hükümet yetkilileri, Fransız vatandaşlığını alma koşullarının tartışılmasını istediğini belirtti.

Ulusal Meclis’te 6 Şubat’ta, Fransız sömürgesi Mayotte Adası’nda doğan çocuklar için vatandaşlık hakkına erişim koşullarını sıkılaştıran tasarının kabulü, Fransız vatandaşlığını alma koşullarını gündeme getirdi.

Adalet Bakanı Gerald Darmanin, tasarı Meclis’ten geçtikten hemen sonra basına yaptığı ilk açıklamada, ülkede doğuştan vatandaşlık hakkı konusunda müzakerelerin açılması gerektiğini belirtti.

Ülkenin Sarthe vilayetine dün gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yerel basına konuşan Darmanin, “Bence tesadüfen Fransız olamayız, isteğe dayalı Fransız olmalıyız.” dedi.

Darmanin, birçok demokratik ülkede, “doğuştan vatandaşlık” hakkı olmadığını ifade ederek, “Fransa’da doğmak, mutlak Fransız olma hakkını vermiyor.” diye konuştu.

Fransa Başbakanı François Bayrou ise dün konuk olduğu RMC radyosunda yaptığı açıklamada, Darmanin’in, doğuştan vatandaşlık konusunda talep ettiği müzakerenin çok kapsamlı olmadığını belirtti.

Bayrou, “Fransız olmanın ne anlama geldiğine” ilişkin daha kapsamlı bir müzakere istediğini dile getirdi.

Mevcut koşullarda, yabancı bir ailenin çocuğu Fransa ana kara topraklarında doğduğu takdirde belirli şartları yerine getirerek 13 yaşında Fransız vatandaşlığını alabiliyor.

Bu durum, Fransız sömürgesi Mayotte Adası’nda farklılık gösteriyor. Ada’da doğan bir kişiye, Fransız vatandaşlığının verilmesi için bir ebeveynin en az 3 ay Mayotte’da ikamet etmiş olması gerekiyor.

Meclis’te 6 Şubat’ta oylanan tasarı kapsamında Mayotte’da doğan çocukların vatandaşlık alabilmeleri için anne ve babalarının Ada’da en az 3 yıl ikamet etmiş olması şartı getirildi. Bu tasarının, parlamento tarafından onaylanması için Senato’da da kabul edilmesi gerekiyor. (AA)

Related Posts

CHP Kurultay davasında yeni gelişme! Mahkeme, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu

Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi, CHP kurultayı davasında kendisini görevli kabul eden istinaf kararına karşı Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Doris Herrmann: Türkiye’de kalite güvencesi rekabetçi dünya için zorunlu

Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın en önemli isimlerinden Doris Herrmann, Haberler.com’da Saygı Ünlü’ye konuştu. ENQA Başkan Yardımcısı Herrmann, akreditasyonun eğitim kalitesini artırmanın anahtarı olduğunu belirterek “Rekabetçi bir dünyada Türkiye’nin kalite güvencesine yatırım yapması şart” dedi.

Süveyda’da Çatışmalar: 321 Ölü

Süveyda’da Bedevi Araplar ve Dürzi gruplar arasında yaşanan çatışmalarda 321 kişi hayatını kaybetti.

MHP Samsun İl Başkanı Burhan Mucur’un Annesi Toprağa Verildi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Samsun İl Başkanı Burhan Mucur’un annesi Duriye Mucur, Ladik ilçesinde düzenlenen cenaze töreninin ardından defnedildi. Cenaze namazını Samsun İl Müftüsü Seyfullah Çakır kıldırdı.

Akyazı’da Tır Devrildi, Trafik Aksadı

Sakarya’nın Akyazı ilçesinde devrilen tır nedeniyle Anadolu Otoyolu’nda trafik durdu.

Ataşehir’e ‘Yaşam Vadisi’ geliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve Ataşehir Belediyesi’nin destek verdiği ‘Kurbağalıdere Yaşam Vadisi’ projesinin 2. etap çalışmalarında sona yaklaşıldı.