Son vakitlerde çok sık gündeme gelen yeşil çayın, insan sıhhate tesirleri hakkında farklı görüşler lisana getiriliyor.
Yeşil çayın alınması gerekenden fazlası alındığında ziyanlı olabileceğini, diyetisyenlerin tavsiye ettiği ölçünün aşılmaması gerektiği gündemde.
Ayrıca etrafta çokça ismini duyduğumuz yeşil çayın sıhhate tesirleri hakkında birçok kişinin tam manasıyla bilgi sahibi değil.
Karaciğer dostu
Araştırmalar sonucu yeşil çayın karaciğer dostu çaylar ortasında kıymetli bir yere sahip olduğunu söz eden Diyet Uzmanı Ayşegül Akkaya Erden, “Çalışmalara nazaran yeşil çay, glukozamine bağlı karaciğer hasarını baskılayarak karaciğer hami tesir gösteriyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta günlük tüketiminin ne kadar olduğudur. Yararı kadar çok tüketimde ziyanlara yol açabilecek yeşil çay, diyetisyenler tarafından önerilen ölçüde kullanılmalıdır.” şeklinde bilgi verdi.
Diyabete karşı savaşçı
Diyetisyen Erden, 2013 yılı Diabetes and Metabolism Journal’de yayınlanan bir çalışmada; yeşil çayın kan şekerini düşürmeye yardımcı olabileceği üzere, öbür bir yandan insülin hassasiyetini arttırarak da diyabet riskini azaltmaya yardımcı olduğunun altını çizdi.
Uzun periyotlu yeşil çay tüketen bireylerin bedenlerindeki yağ ölçüsünün düştüğünü ve yeşil çay tüketiminin bireylerin beden kütlesinde ve beden yağ ölçüsünde azalmaya yardımcı olduğunu da kelamlarına ekledi.
Yeşil çay metabolizma suratını arttırıyor
Yeşil çayın mucizevi tesirlerinden biri de metabolizma suratını arttırması. İHA’nın haberine nazaran, özellikle fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği bitki çaylarının ortasında yer aldığını söyleyen Erden, “Yeşil çay, metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını takviyeler, bağırsakları çalıştırarak bedende biriken ödem ve toksinleri atar. Bunlara ek olarak sindirimi kolaylaştırır, tokluk hissi sağlar, iştahı baskılar. Bu özellikleri sayesinde zayıflamaya büyük ölçüde takviye veren çay kümesinde birinci sıralara yerleşir. Lakin unutulmamalıdır ki zayıflamak için yalnızca yeşil çay içmek yerine kesinlikle bir diyetisyene danışılması gerekir. Zira yeşil çay çok tüketilirse bulantı, kusma, kulakta çınlama ve baş karışıklığı üzere şikayetler ile baş ağrısı, baş dönmesi, sinirsel gerginlik ve reflü üzere sıkıntılara neden olabilir. Bu nedenle diyetisyen denetiminde tüketilmesi en doğrusu olacaktır. Ölçünün yanı sıra yeşil çayın demlenme müddeti de yararlarının ortaya çıkabilmesi açısından büyük kıymet taşır. İçeriğinde bulunan epigallokateşin gallat 85 derecede 3 dakika demlendiği müddet ve sıcaklıkta azamî düzeye çıkar. Öbür bir yandan bekletilen her ek müddette yeşil çay giderek acılaştığından tüketim açısından zorluk oluşturabilir.” diye konuştu.