Deprem uzmanı çok şiddetliye gerek yok dedi: En çok onlar tehlikede

Karadeniz Teknik Üniversitesi DE-YAS Merkezi Müdürü: Korozyon ve Deprem Riskine Dikkat

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DE-YAS) Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, Karadeniz Bölgesi’nde özellikle eski yapılar ve korozyon gibi sorunların büyük tehlikeler oluşturduğunu belirtti. Bölgedeki yapıların çoğunun, deprem açısından önemli riskler taşıdığına dikkat çeken Altunışık, “Deprem anında beton içinde yer alan yapısal unsurlar eridiği takdirde felaket yaşanabilir” uyarısında bulundu.

Korozyon ve Nemli Bölge Sorunu

Altunışık, bölgenin nemli ikliminin ve özellikle bodrum katlarındaki korozyonun yapılar için ciddi tehlike oluşturduğunu ifade etti. Korozyon nedeniyle, beton içindeki demirlerin paslanmasının, yapıların dayanıklılığını önemli ölçüde zayıflattığını ifade etti. Bu tür yapıların, özellikle deprem anında yıkılmaya daha yatkın hale geldiğini belirtti.

Doğu Karadeniz’de Titreşimler Artıyor

Son dönemde, Doğu Karadeniz bölgesinde önemli titreşimlerin hissedildiğine dikkat çeken Altunışık, bölgedeki yapıları izlediklerini söyledi. Yusufeli ve Deriner Barajı, Rize-Artvin Havalimanı, Yomra’daki yüksek katlı binalar gibi kritik yapıların durumunu takip ettiklerini belirtti. Ayrıca, Rize ve Trabzon’daki son depremlerde halkın hissettiği sarsıntıların, bölgedeki deprem riskinin arttığının bir işareti olduğuna değindi.

2000 Öncesi Yapılan Evlerde Yaşayanlar Dikkat

2000 yılından önce inşa edilen yapıların büyük bir kısmının deprem açısından yetersiz olduğuna vurgu yapan Altunışık, bu yapıların özellikle kötü zeminlere inşa edilmiş olmasının büyük bir risk taşıdığını belirtti. Dolgu alanları üzerine inşa edilen binaların deprem sırasında daha fazla zarar görebileceğine dikkat çekti ve İzmir depremindeki sıvılaşma olayını örnek göstererek, kötü zeminin tehlikelerini aktardı.

Trabzon’daki Yapı Stoku Belirlenecek

Trabzon’da da çok sayıda eski ve riskli yapı bulunduğuna dikkat çeken Altunışık, şehrin yapı stokunun tespit edilmesi için çalışmaların başlatıldığını duyurdu. Trabzon’da, Ortahisar ilçesi başta olmak üzere 18 ilçede yapı stoku belirleme çalışmalarına başlanacağını aktardı. Bu çalışmanın, diğer Doğu Karadeniz illerine de yayılacak şekilde genişletileceğini belirtti. Altunışık, Trabzon’daki yapıların durumun 6 ay içinde ortaya konulacağını belirtti.

“Deprem Gerçeğiyle Yaşamak İçin Yapılarımızı Güçlendirmeliyiz”

Altunışık, Türkiye’nin her noktasında deprem riski bulunduğunu vurgulayarak, tüm vatandaşların ve mühendislik yapılarının bu gerçeği göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi. Deprem gerçeğine uygun şekilde yapıların güçlendirilmesi ve güvenli hale getirilmesi gerektiğini belirten Altunışık, bu konuda atılacak adımların hayati öneme sahip olduğunu ifade etti.

Related Posts

Skandal “temizlik” planı: Evsizler akıl hastanesine kapatılacak

ABD’de Trump yönetiminin agresif nüfus politikaları devam ediyor. Son olarak Adalet Bakanlığı, sokaklardaki evsiz nüfusu temizlemek için yeni bir yol haritası oluşturdu. Tartışma yaratan planın uygulamaya geçmesi ise, Trump’ın önceki yönetimlerin politikalarından keskin bir şekilde vazgeçtiği anlamına geliyor.

Köy yolu nehre döndü

Tokat’ın Ormanözü köyünde sağanak yağmur etkili oldu. Yağış sonrası yollar nehre döndü.

Tayland vizesi için yeni karar: 60 günlük süre yarıya inecek

Güneydoğu Asya ülkesi Tayland, yabancı turistler için 60 günlük vizesiz planı 30 güne indirmeyi planlıyor.

Rusya’dan gece bombardımanı: 149 İHA ile saldırdı

Rusya, Ukrayna’yı gece boyunca 149 insansız hava aracı vurdu.

Apartmanda çıkan yangında mahsur kaldılar

Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde 6 katlı apartmanın zemin katında çıkan yangında apartmanda mahsur kalan 17 kişi kurtarıldı.

Meclis’te yeni haftanın programı: 112 düzenlemesi görüşülecek

Meclis yeni haftadaki çalışmalarına salı günü başlayacak. Genel Kurul’da 112 Acil Çağrı Merkezi’ni gereksiz meşgul edenlere yönelik cezayı artıran düzenleme ele alınacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir