D vitamini deponuz boş kalmasın

Sağlıklı Yaşam İçin D Vitamini Önemi

Vitaminlerin vücutta oynadığı önemli rolün farkındayız. Ancak hem vitamin hem de hormon olan D vitamini, vücudumuzda kas-kemik sağlığından bağışıklık ve sinir sisteminin düzgün işleyişine kadar pek çok hayati rol üstleniyor.

Ülkemizde sıklıkla görülen D vitamini eksikliği, bir iç hastalıkları uzmanına göre, çocuklar ve yetişkinler için olmazsa olmazdır. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, D vitamini konusunda önemli bilgiler vererek bu vitaminin vücudumuzdaki kritik rolüne dikkat çekti.

D Vitamini Eksikliği Kimlerde Görülür?

Obezite, günümüzün en yaygın hastalıklarından biri olup genellikle D vitamini eksikliği ile ilişkilendirilir. Çünkü yağ hücreleri D vitamini emilimini engeller. Ayrıca yaş ilerledikçe, cilt D vitamini sentezinde azalma yaşayabilir. Beslenme yetersizliği ile birlikte ilerleyen yaşlarda D vitamini eksikliği en çok karşılaşılan sorunlardan biridir.

Eksiklik Nasıl Anlaşılır?

D vitamini seviyeleri kolayca kan testleriyle belirlenebilir. Özellikle kış aylarında düşük D vitamini seviyeleri tespit edilerek gerektiğinde takviye yapılmalıdır. Günlük D vitamini ihtiyacı kişiye ve yaşa göre değişmektedir, bu nedenle takviyeler mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Çünkü vücutta her şeyin fazlası zararlı olabilir.

D vitamini takviyesi yapmak gerekenler için büyük ölçüde 1000-2000 IU arasında günde takviye yeterli olacaktır.

Hücrelerimizdeki Önemli Etkileri

D vitamini eksikliği, kas-kemik sistemimizden kalp sağlığımıza kadar pek çok alanda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Hücrelerimizin çoğunda önemli etkileri olan D vitamini aslında bir vitamin değil, doğal bir mucizedir. D vitamini eksikliğinin en büyük nedeni ise güneş ışınlarından yeterince faydalanmamak ve D vitamini açısından zengin besinleri yeterince tüketmemektir.

Eksikliği Çeşitli Hastalıklara Davetiye Çıkarabilir

D vitamini eksikliği, çocuklarda raşitizme, yetişkinlerde ise kas ve kemik sorunlarına neden olabilir. Raşitizm belirtileri değişkenlik gösterebilir. Ayrıca kemik erimesi gibi ciddi problemlere yol açabilir. D vitamini yeterli alındığında göğüs, kolon ve prostat kanseri riskinde azalma görülebilir. Ayrıca yeterli D vitamini, hipertansiyon, diyabet, obezite, kalp yetersizliği, beyin felci ve Alzheimer gibi hastalıklara karşı koruma sağlayabilir.

Alerji ve Aşırı Yorgunluk Belirtileri

D vitamini eksikliğinin astım ve alerji gibi hastalıklara yol açabileceği bilinmektedir. Ayrıca kronik yorgunluk sorunu ile D vitamini eksikliği arasında da bir ilişki bulunmaktadır. Depresyon sorunu yaşayan kişilerde D vitamini eksikliği oldukça yaygın olabilir.

Solgun cilt, saç dökülmesi, baş ağrısı, el ve ayaklarda soğuğa karşı hassasiyet, sık sık hastalanma ve uykusuzluk gibi belirtiler D vitamini eksikliğinin bir göstergesi olabilir.

Sadece Besinlere Güvenmeyin

Yalnızca besinlerden alınan D vitamini miktarı genellikle yetersiz kalır. Bu nedenle, günlük ihtiyacı karşılamak için besinlere ek olarak takviye yapılması gerekebilir. D vitamini içeren gıdalara örnek olarak balık yağı, somon, süt, yumurta sarısı ve mantardır.

Güneşin Faydaları

Güneş, D vitamini için en doğal kaynaktır. Yaz aylarında güneş ışınlarından yeterince faydalanmak önemlidir, ancak güneş kremi kullanımı D vitamini üretimini etkileyebilir. Bu nedenle, özellikle güneşin dik gelmediği saatlerde kısa süreli güneşlenmek yeterli olabilir.

Fakat yaz aylarında depolanan D vitamini kış aylarında yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle, kış aylarında da güneşi mümkün olduğunca değerlendirmek ve gerektiğinde takviye almak önemlidir.

Related Posts

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

Sakızın da artısı eksisi var! Çiğneyince diş fırçası gibiymiş ama tek şartla

İster öğle yemeğinden sonra nefesinizi tazelemek için ister bir şeye odaklanmak için çiğniyor olun. Sakız gerçekten ağız sağlığınıza yardımcı mı oluyor mu yoksa içten içe size zarar mı veriyor? Diş hekimleri sakız çiğnemenin artılarını ve eksilerini masaya yatırdı. İşte tüm detaylarıyla sakız çiğnemenin gerçek yüzü!

Kıyamet Havada mı Kopacak?

Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof.Dr. Hamit Hancı’nın, ‘havanın önemli bir silah, savaş aracı’ olduğu yönünde açıklaması gündem oldu. Ünlü Yazar Abbas Güçlü’de aynı konuya değindi. 

Bütün uzmanlar aynı şeyi söylüyor! 1 bardağı boğaz ağrısını alıp götürüyor

İster soğuk algınlığınız olsun ister mevsimsel alerjilerle mücadele ediyor olun, boğaz ağrısıyla uğraşmak can sıkıcı bir durum olabilir. Sıcak sıvılar tahrişi hafifletmeye yardımcı olabileceğinden, yaygın bir çözüm sıcak çay içmekten geçer. Ancak kesin bir çözüm arıyorsanız size nokta atışı bir çay önereceğiz. İşte boğaz ağrısını alıp götüren o çay!

Grip ve COVID-19’u öldüren duvar boyası geliştirildi

Bilim insanları, zararlı mikropları yok eden yeni bir duvar boyası geliştirdi. Yenilikçi boya, düşük maliyetli ve dayanıklı bir malzeme olması sayesinde geniş kullanım potansiyeline sahip.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir