Çoruh Nehri Barajları Ekonomiye 148 Milyar TL Katkı Sağladı

Çoruh Nehri’nde Elektrik Üreten Barajlar Milli Ekonomiye 148 Milyar TL Katkı Sağladı

Türkiye’nin en hızlı akan Çoruh Nehri üzerinde faaliyet gösteren ve ‘Çoruh’un gerdanlıkları’ olarak adlandırılan Yusufeli, Deriner, Muratlı, Artvin ve Borçka barajları, işletmeye alındıktan bugüne kadar 55 milyar kilovatsaate yakın enerji üreterek, milli ekonomiye 148 milyar TL katkı sağladı. Çoruh Nehri’nin kot farkından yararlanarak elektrik üretimine devam eden barajlar, Artvin Valisi Turan Ergün’e göre suyu son damlasına kadar kullanıyor ve her damla su 5 defa kullanılarak elektrik üretiyor.

Çoruh Nehri Doğu Karadeniz Bölgesinin Elektrik İhtiyacını Karşılıyor

Bayburt’taki Mescit Dağları’ndan doğup, Gürcistan’ın Batum ilinden Karadeniz’e dökülen Çoruh Nehri, Türkiye’nin en hızlı akan nehri olup, üzerine inşa edilen barajlarla Doğu Karadeniz Bölgesi’nin yanı sıra Türkiye’nin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Barajlar, enerji üretimiyle ülke ekonomisine önemli katkı sağlarken, Çoruh Vadisi’ndeki kot farkı sayesinde aynı su 5 kez elektrik üretiminde kullanılabiliyor. Toplamda 55 milyar kilovatsaate yakın enerji üreten barajlar, Türkiye ekonomisine yaklaşık 148 milyar TL katkı sağlamıştır.

5 barajın yer aldığı Artvin’den konuşan Vali Ergün, barajların turistlerin ilgisini çektiğini belirterek, bölgedeki baraj turizmini doğa turizmine katmayı hedeflediklerini söyledi. Yusufeli Barajı’nın 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek 5. barajı olduğunu belirten Vali Ergün, Deriner Barajı’nın da Türkiye’nin en yüksek 2. barajı olduğunu vurgulayarak, bu barajların özellikle yerli turistlerin ilgisini çektiğini aktardı. Deriner Barajı’nda bulunan baraj müzesi ve barajlar hakkındaki teknik bilgilerin yer aldığı gösterimlerle turistlere bilgi verildiğini belirtti.

Related Posts

Tayvan işsizlik oranlarında 25 yıllık rekor

Tayvan’da Haziran 2025 itibarıyla mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 3.34 olarak açıklandı. Bu oran, ülkede Kasım 2000’den bu yana kaydedilen en düşük işsizlik oranı olarak dikkat çekiyor. Tayvan İstatistik Bürosu tarafından …

Trump’ın gümrük tarifeleri küresel piyasaları sarsıyor! 22 Temmuz 2025)

Küresel piyasalarda, özellikle ABD’de açıklanan şirket bilançolarının beklentilerden iyi gelmesinin olumlu etkileri görülürken, ABD’nin çeşitli ülkelerle karşılıklılık esaslı tarifelerinin yürürlüğe gireceği 1 Ağustos tarihine yaklaşılması da …

Türkiye’de bir ilk: Tohum enstitüsü kuruldu

Ege Üniversitesi bünyesinde yaklaşık 7 yıllık çalışmaların ardından kurulan Emine Erdoğan Tohum Bilimi ve Teknolojisi Enstitüsü, tohum teknolojisi, biyolojik çeşitliliğin korunması ve gıda güvenliği açısından Türk tarımının önemli araştırma kuruluşlarından biri olacak.

Şuhut’ta Fasulye Fiyatları Düştü

Afyonkarahisar’da fasulye hasadı başladı; fiyat 15-20 TL, verim düşük, çiftçi umudunu ikinci hasada bağlıyor.

Alman devlerinden ‘Made for Germany’ yatırım girişimi

Almanya’da 61 şirket ülkeye yatırımcı güvenini artırmak için ortak “Made for Germany” girişimi başlatarak, 2028’e kadar 631 milyar avro yatırım yapacaklarını duyurdu.

İznik’te Yarım Asırdır Çömlek Yapıyor

Hasan Yaman, İznik’te geleneksel çömlekçilik yaparak ürünlerini yurtdışına gönderiyor.