Akgün, gazetecilere yaptığı açıklamada, mevzuat gereği çevre denetimlerinin yapıldığını ve ihtiyaç duyulan ölçüm ve analizlerin Çevre Referans Laboratuvarı’nda gerçekleştirildiğini belirtti. Ayrıca, afet, kaza ve acil durumlarda hızlı sonuç almak için Mobil Su ve Atıksu Analiz Laboratuvarı’nı kullandıklarını ifade etti.
Tesislerin faaliyetlerini uzaktan izlediklerini vurgulayan Akgün, sanayi bacaları ve atık su arıtma tesislerinin çıkış sularındaki kirletici parametreleri online olarak izlediklerini ve herhangi bir olumsuzluk durumunda müdahale ettiklerini dile getirdi.
Akgün, yaşanan kaza sonrasında Bakanlık denetim ekiplerinin ve analiz laboratuvarlarının bölgeye hemen sevk edildiğini, çevresel izleme çalışmalarının başlatıldığını ve toprak ile su numunelerinin sürekli olarak alınıp analiz edildiğini aktardı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden gelen akademisyenlerin önerileri doğrultusunda ilave ölçüm ve izleme noktaları oluşturulduğunu belirtti.
Akgün, şimdiye kadar yapılan analizlerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığını ve çalışmaların devam ettiğini, kamuoyuyla analiz sonuçlarını paylaşacaklarını söyledi.
Bakanlık tarafından yetkilendirilen 230’dan fazla çevre laboratuvarının olduğunu belirten Akgün, yapılan analizlerin karşılaştırmalı sonuçlarına kamuoyunun erişebilmesi için diğer laboratuvarlara da numuneler gönderdiklerini ifade etti.