ABD’nin 28 büyük şehri batıyor

Şehirlerdeki Kent Arazilerinde Çökme Sorunu

Bir araştırmaya göre, 2015-2021 yılları arasında incelenen şehirlerde, kent arazilerinin en az yüzde 20’sinde çökme yaşandığı ortaya çıktı. Bu şehirlerin 28’inden 25’inde ise çökme oranı yüzde 65’in üzerine çıkıyor.

Yaklaşık 34 milyon insanın yaşadığı bu şehirlerdeki çökmenin, genellikle kentleşme, kuraklık ve deniz seviyesindeki yükselmeye bağlı olduğu belirtiliyor.

Uzmanlara göre, bu durum altyapı güvenliği ve sel riski açısından ciddi sorunlara yol açabilir.

En Çok Etkilenen Şehirler

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Leonard Ohenhen liderliğindeki bir ekip tarafından yapılan çalışmada, yüzeyin yüzde 98’inden fazlasında çökme gerçekleşen şehirler arasında Chicago, Dallas, Columbus, Detroit, Fort Worth, Denver, New York, Indianapolis, Houston ve Charlotte bulunmaktadır.

Özellikle Houston, yılda 5 milimetreden fazla çökme yaşanan bölgeler arasında en çok etkilenen şehir konumunda. Şehrin yüzde 40’ında bu oran aşılmış durumda ve yüzde 12’sinde yılda 10 milimetreden fazla çökme yaşanmaktadır.

Bu durumun ana nedenleri arasında yeraltı suyunun aşırı kullanımı ve petrol ile gaz çıkarımı bulunmaktadır.

Altyapıda Sessiz Tehlike

Yapılan araştırmaya göre, yüksek risk taşıyan alanlarda 29 binden fazla binanın bulunduğu belirlendi. Uzmanlara göre, yer seviyesindeki çöküşler genellikle sessizce ilerler ve altyapı hasarları genellikle ancak kritik aşamaya ulaşıldığında fark edilir.

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Manoochehr Shirzaei, “Bu riskler genellikle hızla büyüyen şehirlerde daha da artmaktadır. Altyapı yavaşça zarar görebilir ve etkileri genellikle büyük hasarlarla kendini belli eder” diye açıkladı.

Çözüm Yolları

Uzmanlar, yeraltı suyu kullanımının azaltılmasının şehirlerdeki çökme sorununu yavaşlatabileceğini belirtiyor. Ancak çözüm, her şehrin büyüklüğüne, jeolojik yapısına ve maruz kaldığı risklere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Deniz seviyesinin yükseldiği kıyı şehirlerinde tuzlu su istilasına karşı önlemler alınması ve fırtına dalgalarına dayanıklı altyapılar inşa edilmesi önerilirken; sel riski bulunan New Orleans gibi bölgelerde arazinin yükseltilmesi veya drenaj sistemlerinin güçlendirilmesi gerekebileceği belirtiliyor.

Çalışma Nature Cities dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Trump, Çin’e uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi önerdi

Trump, Çin’e uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi önerdi

İspanya, İsrail’in Gazze’deki ablukasının kaldırılması için BM’den karar çıkarmak istiyor

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukaya ilişkin karar tasarısını en kısa sürede Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kuruluna sunacaklarını söyledi. Albares, Polonya’nın başkenti Varşova’da yapılan AB Dışişleri …

Yeni Papa ilk vaazını verdi: ‘Tanrı kutsal emaneti bana teslim etti’

Papa 14. Leo, Vatikan’da düzenlenen törende Papalık görevindeki ilk vaazını verdi. Katolik Kilisesi’nin geleneksel ayinlerinden biri olan ilk vaazına ana dili İngilizce’yi kullanarak başlayan Leo, vaazında kardinallere seslendi.

PKK’nin ‘kongre’ duyurusu sonrası Pervin Buldan’dan ilk açıklama: ‘Hepimize hayırlı olsun’

Terör örgütü PKK, kongresini PKK elebaşı Öcalan’ın çağrısı üzerine 5-7 Mayıs tarihinde toplandığını duyurdu. Açıklamada, “Alınan karar, bilgi ve belgeler yakın zamanda paylaşılacaktır. Tarihi öneme sahip bir karar alındı” denildi. DEM Parti Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’dan, gelişmeler sonrası bir son dakika açıklaması geldi.

Özgür Özel’den ‘Özgür Çelik’ çıkışı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul’da Türk İş Dünyası Konfederasyonu’nu (TÜRKONFED) ziyaret etti. CHP lideri, Özgür Çelik hakkında istenen hapis cezasına tepki gösterdi.

Kızının beklenmedik şekilde kör olmasının ardından bir annenin hayati uyarısı!

Perth’te yaşayan 34 yaşındaki anne Jodi, dört yaşındaki kızının deterjan kapsülünü ısırması sonucu gözlerine sıçrayan kimyasal madde yüzünden körlük tehlikesi atlatmasının ardından ambalajlardaki uyarı yetersizliğine dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir