Alman devlerinden ‘Made for Germany’ yatırım girişimi

Alman Şirketlerinden Yatırım Hamlesi: “Made for Germany” Girişimiyle 631 Milyar Euro Yatırım

Almanya’nın en büyük ekonomisinde yatırımcı güvenini yeniden kazanmayı hedefleyen BMW, Deutsche Börse, Mercedes Benz, Rheinmetall, SAP, Volkswagen, Deutsche Bank ve Siemens gibi dev firmaların da aralarında bulunduğu 61 şirket, “Made for Germany” girişimini başlattı.

Bu girişim kapsamında, şirketler 2028 yılına kadar Almanya’ya toplamda 631 milyar avro yatırım yapmayı planladıklarını duyurdu.

Yapılan açıklamalara göre, bu yatırımın ne kadarının yeni taahhütlerden oluşacağı belirsiz olmakla birlikte, 631 milyar avroluk miktarın planlanan ve yeni sermaye yatırımlarını, araştırma ve geliştirme harcamalarını ve uluslararası yatırımcılardan alınan taahhütleri içereceği ifade edildi.

Girişimden amaçlanan, yatırımcılara Almanya’nın çekici bir yatırım destinasyonu olduğunu güçlü ve olumlu bir şekilde vurgulamaktır.

Şirketlerin bu girişimi, Alman hükümetinin mart ayında “borç freni” değişikliği ve altyapı ile iklim yatırımları için 500 milyar avroluk özel fon oluşturulması sonucu harcamalarda beklenen artıştan önce gelmesi dikkat çekicidir.

Ayrıca, girişimde yer alan şirketlerin yöneticilerinin, Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Lars Klingbeil ve Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Katherina Reiche ile bir araya gelmeleri planlanmaktadır.

Toplantıda yer alacak olan şirket yöneticileri arasında Deutsche Bank CEO’su Christian Sewing, Siemens CEO’su Roland Busch, Axel Springer CEO’su Mathias Döpfner ve FGS Global CEO’su Alexander Geiser gibi isimler bulunmaktadır.

Siemens CEO’su Roland Busch, şirketlerin hükümet nezdinde altyapı projelerinin hızlı bir şekilde onaylanması ve işgücü piyasasındaki sıkıntılarla baş etmek için lobi faaliyetlerinde bulunacaklarını belirterek, Almanya’nın büyüme ve rekabetçilik adına yeni bir iş modeline ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Deutsche Bank CEO’su Christian Sewing ise siyaset ve iş dünyasının birlikte çalışması gerektiğini savunarak, tüm politik kararların büyümeyi ve rekabetçiliği teşvik etmesi gerektiğini belirtti.

Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) Başkanı Clemens Fuest, girişimi ülke ekonomisini canlandırmak adına olumlu bir adım olarak değerlendirirken, girişimin uzun vadeli olarak sürdürülebilir olup olmadığı konusunda da şüphelerini dile getirdi.

Related Posts

Türkiye’de bir ilk: Tohum enstitüsü kuruldu

Ege Üniversitesi bünyesinde yaklaşık 7 yıllık çalışmaların ardından kurulan Emine Erdoğan Tohum Bilimi ve Teknolojisi Enstitüsü, tohum teknolojisi, biyolojik çeşitliliğin korunması ve gıda güvenliği açısından Türk tarımının önemli araştırma kuruluşlarından biri olacak.

Şuhut’ta Fasulye Fiyatları Düştü

Afyonkarahisar’da fasulye hasadı başladı; fiyat 15-20 TL, verim düşük, çiftçi umudunu ikinci hasada bağlıyor.

İznik’te Yarım Asırdır Çömlek Yapıyor

Hasan Yaman, İznik’te geleneksel çömlekçilik yaparak ürünlerini yurtdışına gönderiyor.

Yürüyüş yollarını ihlal eden araçlar affedilmedi! 685 bin lira ceza

Mersin İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Motosikletli Polis Timleri ile Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerinin koordineli çalışmasıyla, sahil bölgelerinde yaya güvenliğini tehlikeye atan motorlu taşıtlar denetlendi. Özellikle …

Akaryakıt fiyatlarında güncel tabela ne?

Akaryakıt fiyatları Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanma, kurdaki hareketlilik ve küresel gelişmelerden etkilenip değişim gösterebiliyor. En son 3 Temmuz’da enflasyonun açıklanmasının ardından motorine zam değişmişti. İran-İsrail gerilimi nedeniyle …

ÖTV’de yeni dönem: Araç vergisinde Cumhurbaşkanına tam yetki

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilen “Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile taşıtlara uygulanan Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) kapsamlı …