Bitki çayı tüketirken bu 3 kurala dikkat!

Sağlıksız Bitki Çayı Tüketimi Olumsuz Etkilere Yol Açabilir

Son yıllarda popülerliği artan bitki çayları, çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır ancak herkes için aynı etkiyi göstermemektedir. Gastroenteroloji uzmanı Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk, bitki çaylarının kişiden kişiye farklı etkilere neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

“Bitki çaylarının faydası olduğu kadar zararı da değerlendirilmelidir. Her bitkinin herkes için faydalı olmadığını unutmamak gerekir. Bitki çayları bağışıklığı desteklemek, zayıflamak veya ağrılar için kullanılabilir, ancak herkese aynı etkiyi göstermez”,

Doç. Dr. Öztürk, yapılan bir araştırmada bitki çaylarının kullanımının artmasıyla bağlantılı olarak karaciğer toksisitesinin arttığının belirlendiğini ifade etti. Bu nedenle, bitki çaylarının kişiye özel kullanılması gerektiğini ve herkesin aynı dozu tüketmemesi gerektiğini vurguladı.

Dozaj Konusunda Dikkatli Olunmalı

Doç. Dr. Öztürk, bitki çaylarının yanlış kullanımının bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek karaciğere zarar verebileceğini ve hatta karaciğer hasarına yol açabileceğini belirtti. Zayıflamak amacıyla kullanılan bitki çaylarının etkisinin sınırlı olduğunu ve sürekli tüketilmesinin gerekli olmadığını vurguladı.

Dozaj ve Güvenilirlik Önemlidir

Öztürk, bitki çaylarının düşük dozda ve aralıklı olarak tüketilebileceğini ancak sık kullanımının olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Ayrıca, bitki çaylarının güvenilir yerlerden satın alınması gerektiğini ve sağlık Bakanlığı denetimlerinin yetersiz olduğunu vurguladı.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Bitki çaylarının tüketiminde dikkat edilmesi gereken üç önemli noktayı sıralayan Öztürk, güvenilir yerlerden alınması, dozajın kontrollü şekilde yapılması ve fayda görülmediğinde kullanıma son verilmesi gerektiğini belirtti. Herkesin vücut yapısına ve toleransına göre farklı etkiler gösterebileceğini hatırlattı.

Related Posts

Yargıtay kararını açıkladı: Sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik edenler yandı

Yargıtay, sosyal medyada sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik edenlere ilişkin emsal niteliğinde bir karara imza attı. Yargıtay, sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik niteliğinde yorum yapana verilen cezayı onadı. “Hastanelerde dayak atmaya devam çoğu çok karaktersiz” şeklinde yorum yapan kişi hakkında “suç işlemeye alenen tahrik” suçundan verilen mahkumiyet, hukuka uygun bulundu.

Alzheimer hastalığının ilk belirtisi tatilde ortaya çıkıyor

Tatil genellikle dinlenme, eğlenme ve yenilenme ile ilişkilendirilir. Ancak uzmanlara göre, özellikle Alzheimer ve demansın erken belirtileri tatil dönemlerinde kendini gösterebilir.

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Görünmeyen tehlike: Erkek bebeklerde sessizce ilerliyor!

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yenidoğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testisin tedavi edilmediği takdirde kısırlığa ve testis kanserine yol açabileceğini belirtti. Aileler bu durumu göz ardı etmemeli.

Uzmanından güneş ışınlarına karşı uyarı: Cilt kanserine yol açıyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi hastalıkları (Dematoliji-Cildiye) Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yazıcı, cilt kanseri sebepleri ve tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Güneş ışınlarının cilt kanseri için ana risk faktörü olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Yazıcı; “Solaryumda maruz kalınan yapay güneş ışını da kanser gelişimi için aynı riske sahiptir. Cilt kanseri için diğer risk faktörlerinin başında yaş gelir. Yıllar içerisinde ne kadar süre güneşe maruz kalınırsa cilt kanseri gelişim riski artar” dedi.

Solaryumda unutulan kadın hastanelik oldu!

Solaryumda unutulan kadın hastanelik oldu!