Fitch uyardı: Çöküş önlendi ancak dalgalanma devam ediyor

ABD ve Çin Arasında Varılan Geçici Gümrük Vergisi İndirimi Anlaşması, Fitch Ratings Tarafından Değerlendirildi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD ile Çin arasında varılan geçici gümrük vergisi indirimi anlaşmasını inceledi. Fitch’in açıklamasına göre, her iki ülkenin 3 ay boyunca gümrük vergilerini düşürme kararı, küresel çapta büyük bir ekonomik krizi önleme kararlılığını yansıtıyor.

Geçen ay yüksek tarifeler nedeniyle ABD-Çin ticaretinde bir yavaşlama bekleyen Fitch, bu durumun 2025 küresel büyüme tahminlerini düşürdüğünü hatırlattı. Ancak son anlaşma ile ABD’nin ortalama gümrük vergisi oranının %23’ten %13’e gerilediği ve bu durumun küresel büyümeye olan olumsuz etkileri biraz azalttığı vurgulandı.

Fitch, yeni tarife oranlarının hala oldukça yüksek olduğunu belirterek, geçen yılki %2,3 seviyesinin üzerinde olduğuna dikkat çekti ve ticari ilişkilerdeki belirsizliğin devam ettiğine işaret etti.

“Tedarik Zincirlerinde Daha Fazla Kesinti Olası”

Fitch’in açıklamasında, ABD-Çin anlaşmasının somut bir ekonomik etkiye yol açan ticaret savaşının sona ermediğine dikkat çekildi. Aynı zamanda, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’in Çin ithalatına bağımlılığı azaltarak “ekonomik ayrışma” sürecini devam ettirdiği ancak genel ayrışmanın ABD politikasının bir parçası olmadığı belirtildi.

Açıklamada, ABD’nin %31,8’lik tarife oranı ile en yüksek gümrük vergisini uyguladığı ticaret ortağı olmaya devam ettiği ifade edildi.

Trump yönetiminin amaçlarının ABD imalatını artırmak ve ticaret açığını azaltmak olduğu ve bu amaçla tarifelerin kullanıldığı belirtilerek, ticaret akışlarında ve tedarik zincirlerinde daha fazla kesinti yaşanabileceği aktarıldı.

“Ticari Gerilim Azalırsa Büyüme Tahminleri Güncellenebilir”

Açıklamada, yüksek gümrük vergileri beklentisinin ithalattaki artışa sebep olduğu ve bu durumun ülke ekonomisinde daralmaya neden olduğu belirtildi.

Gelecek çeyreklerde ticaret ve ilgili verilerin dalgalı bir seyir izleyebileceği ifade edilirken, ABD-Çin görüşmeleri ve diğer ticaret müzakerelerine ilişkin belirsizliğin yatırımlar üzerinde bir fren işlevi görmeye devam edeceği vurgulandı.

Açıklamada, Haziran ayında yayımlanacak Küresel Ekonomik Görünüm raporunda küresel makroekonomik tahminlerin güncelleneceği ve ticari gerilimin azalması durumunda küresel büyüme tahminlerinde olumlu revizyonlar yapılabileceği belirtildi.

Related Posts

Çinli rakipler Alman devi zorladı! Binlerce çalışanını işten çıkaracak

Otomotivdeki elektrikli dönüşüm, Bosch’un Reutlingen fabrikasını da vurdu. Artan rekabet ve azalan talep nedeniyle tesis, direksiyon sistemleri yerine yarı iletken üretimine odaklanacak.

Kuraklık Konya’yı kötü vurdu

Kuraklığın etkisi Konya Ovası’nı vurdu. Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen bölgede buğdayda yüzde 15, arpada ise yüzde 30’a varan rekolte kaybı yaşandı.

Sarıcakaya’da 25 Bin Ton Domates Hasadı Bekleniyor

Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde 3 bin dekar alanda yetişen Sakar domatesinin hasadında 25 bin ton verim hedefleniyor.

Otomotiv devi BYD o ülkeden vazgeçti! Yerine Türkiye’yi tercih etti

Elektrikli araç üreticisi BYD, Avrupa’daki üretim planını değiştirdi. Macaristan fabrikasındaki üretimini 2026’ya erteledi, Manisa fabrikasındaki üretimi ise öne çekmeyi planlıyor. İşte nedeni…

Sinop’a 20 Milyon TL Yardım

Samsun Vakıflar Bölge Müdürü Uysal, Sinop’ta yıllık 20 milyon TL yardım yapıldığını açıkladı.

Tayvan işsizlik oranlarında 25 yıllık rekor

Tayvan’da Haziran 2025 itibarıyla mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 3.34 olarak açıklandı. Bu oran, ülkede Kasım 2000’den bu yana kaydedilen en düşük işsizlik oranı olarak dikkat çekiyor. Tayvan İstatistik Bürosu tarafından …