Diş macununa benzeyen esnek batarya geliştirildi

Linköping Üniversitesi’nden Yumuşak, Diş Macunu Benzeri Yenilikçi Batarya Geliştirildi

Linköping Üniversitesi’nde bu yenilikçi bataryayı geliştiren ekip, elektronik cihazları dönüştürebilecek yumuşak, diş macunu benzeri bir bataryanın yaratıldığını duyurdu.

Potansiyel uygulamalar arasında tıbbi cihazlar, giyilebilir teknolojiler ve yenilikçi robotlar bulunuyor. Linköping Üniversitesi’nden yardımcı doçent Aiman Rahmanudin, malzemenin dokusunun diş macununa benzeyen bir yapıya sahip olduğunu belirtiyor. Üç boyutlu yazıcılarla istenen şekilde tasarlanabilen bu batarya, yeni teknolojik gelişmelere zemin hazırlıyor.

Independent Türkçe’nin haberine göre, bataryada kağıt üretiminden elde edilen sürdürülebilir bir yan ürün olan ligninden yapılmış elektrotlar kullanılması, çevre dostu bir alternatif sunuyor ve geleneksel lityum bazlı teknolojilere alternatif oluşturuyor.

‘Çevre Dostu Bir Alternatif Oluşturuldu’ – Lignin ve Konjuge Polimerlerle Yenilikçi Yaklaşım

Eski zamanlarda, esnek bataryalar için nadir malzemelere bel bağlanıyordu. Organik Elektronik Laboratuvarı’nda doktora sonrası araştırmacı olan Mohsen Mohammadi, bataryadaki malzemelerin konjuge polimerler ve lignin gibi bol miktarda bulunduğunu ifade ediyor. Lignin gibi yan ürünlerin yenilikçi bataryalarda değerlendirilmesi, daha sürdürülebilir bir yaklaşımı hayata geçiriyor.

Ekip, geliştirdikleri prototipin orijinal boyutunun iki katına kadar esneyebildiğini ve en az 500 kez şarj edilebildiğini gösterdi. Ancak, yardımcı Doçent Rahmanudin’e göre, bataryanın performansının iyileştirilmesi gerekiyor ve yeni kimyasal bileşiklerle voltajın arttırılması hedefleniyor.

Yapılan araştırma, Science Advances dergisinde “Make it flow from solid to liquid: Redox-active electrofluid for intrinsically stretchable batteries” başlığı altında ayrıntılı bir şekilde yayınlandı.

Related Posts

3 milyar ışık yılı ötede ‘fosil galaksi’ keşfedildi

Bilim insanları, 7 milyar yıl boyunca değişmeden kalan bir galaksiyi gözlemledi. Araştırmanın liderlerinden Dr. Chiara Spiniello, bu tür galaksilerin evrende ‘milyonda bir’ oranında bulunduğunu tahmin ediyor.

Çılgın Türk’ten tarihi rekor: Tek şarjla 1.205 km gitti

Elektrikli otomobil dünyasında tarihi bir başarıya imza atıldı. Hem de bir Türk’ün imzasıyla… Türk sürücü Ümit Sabancı, elektrikli araç üreticisi Lucid’in Air Grand Touring modeliyle tek şarjda dünyanın en uzun mesafesini kat ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.

Güneş Sistemi’ne uğrayan en büyük yıldızlararası cisim keşfedildi

Güneş Sistemi dışından gelen gökcisimleri ender görülüyor, ancak bu hafta bilim insanları büyük bir heyecan yaşadı. Gökbilimciler, 3I/Atlas adı verilen yeni bir kuyruklu yıldızın yıldızlararası uzaydan geldiğini ve şu anda Güneş Sistemi’nden geçmekte olduğunu doğruladı.

Bilim dünyasını karıştıran ışık: İnsan beyninin geceleri parladığı ortaya çıktı

İnsan beyni, içten içe ışık saçıyor! Bilim insanları, beynin kendiliğinden yaydığı bu gizemli ışığın kaynağını ve anlamını çözmeye çalışıyor. Bu keşif, nörolojik hastalıkların tedavisi için umut olabilir.

Elektrikli araç devriminde gizlenen tehlike: Kimsenin fark etmediği kriz kapıda!

Dünyada elektrikli araç satışları rekor kırarken, onları çalıştıran en kritik bileşen olan lityumda tedarik uyarısı geldi. Yeni araştırma, 2030’a kadar kıtlık kapıda diyor.

Vampir enerji tehlikesi: Elektrik faturanıza sessizce 100 TL’lik gizli yük biniyor

Kapatmadığınız ama fişte kalan elektronik cihazlar farkında olmadan cebinizi yakıyor! “Vampir enerji” adı verilen bu gizli tüketim, her ay elektrik faturanıza fazladan 50 TL ekleyebilir.