Aleyna Sevim – Sağlık Bakanlığı’nın incelemeye aldığı dezenfektanlara bir biri ardına yasaklama geliyor. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, bazıları hâlâ satışta olan çok sayıda marka dezenfektan ve yüz temizleme ürünü hakkında ‘güvensiz’ olduğu gerekçesiyle kıstlama kararları aldı. Pandemiyle birlikte iyiden iyiye hayatımıza adapte ettiğimiz el ve yüz temizleme ürünlerinin içindeki maddelerin ciltte egzamaya, tahrişe ve alerjiye yol açabileceği uyarısıda bulunan dermotologlar ise, merdivenaltı dezenfektanlara karşı dikkatli olunması uyarısında bulunuyor.
13 ürün uygunsuz
Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu(TİTCK), COVİD pandemisi sonrası kullanımı artan el dezenfektanları ve antibakteriyel sıvı sabunlara yönelik denetimleri sıklaştırdı. Temmuz-Eylül ayları arasında piyasada satışa sunulan 22 ürünü iceleyen TİTCK, 13 ürünün uygunsuz bu ürünlerden 6’sının da riskli olduğunu saptadı. Bu ürünlere ilişkin tedbir işlemleri yürüten kurum, devam eden denetim sürecinde de uygunsuz bulunan ürünleri resmi internet sitesinde duyurdu. Sitedeki açıklamalarda şu ifadelere yer verildi:
“P. İ. Kimya San. A.Ş. adlı firmanın biyosidal ruhsatına sahip olduğu “S. Antibakteriyel Sıvı Sabun” adlı ürünün “10.2022-144” seri numaralısının, M. E. Bakım Koruma ve Temizlik Kimyasalları San. Tic. Ltd. Şti. adlı firmanın biyosidal ruhsatına sahip olduğu “M. Fly. El ve Cilt Dezenfektanı” adlı ürünün “2022092601” seri numaralısının, İ. Kozmetik Ürünleri San. Ve Tic. A.Ş.’nin biyosidal ruhsatına sahip olduğu “V. A. Based Hand Disinfectant” adlı ürünün “2202141” seri numaralısının, ve S. E. Kozmetik Ürünler Sanayi ve Pazarlama Limited Şirketi biyosidal ruhsatına sahip olduğu “C. Alkol Bazlı El ve Cilt Dezenfektanı” adlı ürünün “001” seri numaralısının analizinde güvensiz olduğu tespit edilmiştir.”
Yarar yerine zarar verebilir
İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Dermatoloji uzmanı Uzm. Dr. Elif Afacan Yıldırım, “Bu dezenfektanlar içerisinde kişinin alerjisinin olduğu madde varsa hem dezenfektan uygulanan bölgede hem de vücudun diğer kısımlarında kızarık ve kabarıklıklar görülebilir. Bazı ürünler bakanlık tarafından ‘uygun değildir’ şeklinde raporlanıyor. Bu tarz ürünleri kullanmamak gerekiyor” dedi.
Dermatolog Dr. Zahide Eriş de, “Sağlık Bakanlığı ruhsatlı olmayan ürünlerde, kayıt dışı kimyasallar bulunabilir veya klinik raporlarla tespit edilmemiş virüs öldürme özelliği olmayan kimyasallar olabilir. Aslında hiçbir işe yaramayabilir ya da çok fazla alkol içerebilir, ölüme neden olan ya da görme kaybına neden olan alkol ve benzeri içerikler içerebilir. Bunlar çok iritandır ve yarar yerine zarar da verebilir” diye konuştu.