Yamyamlık günümüzde de tartışma konusu olan ve kanıtlanamayan olaylardan biri. Eski çağlarda insanların beslenmek için insan eti yediklerine dair varsayımlar olsa da bunun kesin bir kanıtı yoktu. Yapılan son araştırma ise bu tartışmalara son verdi. 18.000 yıl öncesinde insanlar aç kalmamak için birbirlerini yiyorlardı. İşte araştırmaya dair detaylar.
Son yapılan araştırmada, insanların yamyamlık yaptığına dair kesin kanıtlar ortaya sunuldu. Hatta bu insan beyniyle beslendikleri de kanıtlandı.
YAMYAMLIĞA DAİR KANITLAR ORTAYA ÇIKTI
Arkeofili’nin haberine göre; 18.000 yıl öncesinde insanlar, insan beyni yiyerek hayatta kalıyorlardı. Araştırmada, bu döneme ait cenaze ve ölüm ritüellerine dair önemli bilgiler sunuldu. Üst Paleolitik dönem Avrupa’sında avcı-toplayıcılara dair arkeolojik kanıtlar az olsa da bazı örnekleri iyi derece korunmuştu. Yapılan araştırmada, Magdalenian kültürüne ait cenaze uygulamalarına dair ipuçları veriyor. Bulunan iskelet kalıntıları, ölenlerin nasıl yerleştirildiğine dair bilgiler de veriyor. Bazı bedenlerin aşı boyası ile kaplandığı ve mezarların hediyelerle süslendiği görülüyor. Fakat bazı mezarlarda ise kemik sayısını az olduğu ve bunun yırtıcı bir hayvanla müdahalesinden dolayı olduğu öne sürülüyor. Diğer bir teorisi ise bu eksik kemiklerin Magdalenian insanları tarafından saklandığı belirtiliyor.
MEZARLARDA EKSİK KEMİKLER TESPİT EDİLDİ
Fakat mezarda bulunan cesetlerde bulunan eksik kemiklerin sık olması ve bazı bölgelerde birbirleriyle bağlantısız vücut parçalarının olması ayrıca kasıtlı olarak insan kemiklerinin seçilmesi birer işaret olarak görülüyor.
Magdalenian kültürüne ait bilinen diğer bir gerçek ise insan kemiklerinin hammadde olarak kullanılması. Kafatasları, kupa haline dönüştürülüp takılar yapılıyordu. Fransa’daki Magdalenian kalıntılarında kesik izleri ya da oyma izleri oldukça yaygın görülüyor. Yüzde 40’ına dair benzer buluntuların olması bazı teorileri de kanıtlar nitelikte.
2 FARLI GÖRÜŞ HAKİM
Ölenler üzerinde yapılan bu değişimler için 2 farklı görüş hakim. Bazıları, beden temizliği olduğunu savunsa da bazıları insan etinin tüketilmesine yönelik olduğunu ifade ediyor. Böylelikle yamyamlık hipotezi için de yeni kanıtlar sunuyor. Polonya’da bulunan Maszycha Mağarası’nda taş aletler, insan ve hayvan kalıntıları incelendi. 1990 yılında yapılan araştırmada yamyamlık işaretlerine rastlanmıştı.
3B mikroskopi tekniğiyle yine 63 insan kemiği incelendi. Bunlar arasında kafatasları, uzun kemikler yer alıyordu. Araştırma sonucunda ise bunların doğal olmadığını insan tarafından kasıtlı olarak yapılan kesik izleri olduğu tespit edildi. Kanıtlar sonucunda bedenlerde kas dokularının, beynin ve iliğin çıkarıldığında dair açık işaretler olduğu öne sürüldü.
More Stories
Rus hackerlardan ChatGPT’ye darbe: 20 milyon kişinin verileri çalınmış olabilir!
Ocak 2025 kayıtlara geçti: Tüm zamanların en sıcak ocak ayı
Çin medyasından ABD’ye DeepSeek suçlaması