Duştaki tehlike

Lejyoner Hastalığı ve Önlemleri

Lejyoner hastalığı, akciğerleri etkileyen ciddi enfeksiyonlara yol açabilen, lejyonella adlı bakterinin neden olduğu bir hastalıktır.

Bakteri genellikle kirli su kaynaklarından veya damlacık yoluyla yayılır ve klima ile ilişkilendirilse de, aslında klima ile sınırlı değildir.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Gökçe Demir, lejyonella bakterisinin binalardaki su tesisatlarında ve sıcak su sistemlerinde birikebildiğini vurgulayarak, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

Belirtiler ve Bulaşma Yolları

Lejyonella bakterisi, duş alırken bile bulaşabilir. Duş başlığından saçılan su damlacıkları aracılığıyla solunum yoluyla vücuda girebilir.

Hastalık genellikle ateş, kuru öksürük, baş ağrısı, yorgunluk gibi belirtilerle başlar ve viral enfeksiyonlarla karışabilir. Ancak geç aşamalarda bulantı, kusma gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Lejyonella bakterileri, duş başlıkları, musluklar, su depoları, hava temizleyicileri ve klimalar yoluyla bulaşabilir.

Su sistemlerinin düzenli olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi, lejyonella bakterilerinin üremesini engellemek için önemlidir.

Tedavi ve Risk Grupları

Lejyoner hastalığı, PCR yöntemi ile tanı konularak tedavi edilebilir. Erken teşhis edilmesi durumunda antibiyotik tedavisi etkili olabilir.

65 yaş üstü bireyler, hamileler, çocuklar ve çeşitli kronik hastalıkları olanlar daha yüksek risk altındadır.

Eğer lejyoner hastalığı geç kalınarak tedavi edilmezse, solunum yetmezliğine kadar ilerleyebilir.

Önlemler ve Temizlik

Duş başlıkları ve tesisat düzenli olarak temizlenmeli, içindeki contalar kontrol edilmeli veya değiştirilmelidir.

Nemli ve sıcak ortamlar bakterilerin çoğalması için uygun olduğundan, duş başlıklarının periyodik olarak temizlenmesi önemlidir.

Duş hortumları ve contaların düzenli olarak dezenfekte edilmesi, klima filtrelerinin değiştirilmesi, hastalığın yayılma riskini azaltabilir.

Related Posts

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Kruvaziyerlerde salgın alarmı

Her yıl milyonlarca insan, dinlenmek ve keyifli vakit geçirmek amacıyla kruvaziyer gemilerine biniyor. Ancak bazı gemilerde hijyen açısından endişe verici sırlar saklı olabilir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 2025 yılının Ocak-Mayıs …

Yargıtay kararını açıkladı: Sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik edenler yandı

Yargıtay, sosyal medyada sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik edenlere ilişkin emsal niteliğinde bir karara imza attı. Yargıtay, sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik niteliğinde yorum yapana verilen cezayı onadı. “Hastanelerde dayak atmaya devam çoğu çok karaktersiz” şeklinde yorum yapan kişi hakkında “suç işlemeye alenen tahrik” suçundan verilen mahkumiyet, hukuka uygun bulundu.

Alzheimer hastalığının ilk belirtisi tatilde ortaya çıkıyor

Tatil genellikle dinlenme, eğlenme ve yenilenme ile ilişkilendirilir. Ancak uzmanlara göre, özellikle Alzheimer ve demansın erken belirtileri tatil dönemlerinde kendini gösterebilir.

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Görünmeyen tehlike: Erkek bebeklerde sessizce ilerliyor!

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yenidoğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testisin tedavi edilmediği takdirde kısırlığa ve testis kanserine yol açabileceğini belirtti. Aileler bu durumu göz ardı etmemeli.