Kadınlarda cinsel isteği azaltan 4 faktör: Yaşın hiçbir önemi yok, 60’lı yaşlar da aktif kalabiliyor

Kadınların Yaşla Birlikte Cinselliğe Olan İlgisi

Yaklaşık 3.300 kadın üzerinde gerçekleştirilen Amerikan araştırması, kadınların yaşlandıkça cinselliğe olan ilgilerinin azalmadığını belgeliyor. Araştırmanın lideri Dr. Holly Thomas, “Yaşlanmalarına rağmen birçok kadının hala cinselliğe büyük değer verdiğini gördük ve bu oldukça normal” diyor. Bu sonuçlar, cinsellik konusundaki algımızı değiştiriyor ve yaşlanmanın cinsel isteği bitirmesi gerektiği düşüncesine karşı çıkıyor.

Pittsburgh Üniversitesi’nde görev yapan Dr. Thomas, kadınların kırklı yaşlarına gelip özellikle menopoz dönemlerinde cinsel arzularını kaybettiklerine dair olan inanışın yanlış olduğunu vurguluyor.

Kadınların Cinselliği Yaşlandıkça Nasıl Değişiyor?

Araştırma, kadınların %27’sinin 40’lı, 50’li ve 60’lı yaşlarında hala cinselliğin önemli olduğuna inandığını gösteriyor. Bu bulgu, genel olarak kadınların yaşlandıkça cinselliğe olan ilgisinin azaldığı yönündeki yaygın inanışla çelişiyor. Araştırmacılar, kadınların yaşla birlikte cinsellikle olan ilişkilerinin evrildiğini ancak cinsel istek ve zevkin devam ettiğini belirtiyor.

Aşk Hayatı ve Cinsel Aktivite

Dr. Thomas, sağlıklı ve tatmin edici bir aşk hayatı olan kadınların cinsel açıdan aktif kaldığını belirtiyor. Araştırma, kadınların partnerleriyle iyi iletişim kurmalarının tatmin edici cinsel ilişkileri sürdürmede kritik bir rol oynadığını vurguluyor.

Araştırma aynı zamanda cinselliğe önem veren kadınlar arasında bazı ortak özellikleri de belirtiyor:

  • Daha yüksek eğitim seviyelerine sahip olmaları
  • Depresyona daha az girmeleri
  • Kırklı yaşlarından önce daha iyi cinsel tatmin yaşamaları

Araştırmacılar, tatmin edici cinsel ilişkiler yaşayan kadınların yaşları ilerledikçe cinselliğe olan ilgilerinin devam etme olasılığının daha yüksek olduğunu belirtiyor. Ancak, sosyo-ekonomik durumun da önemli bir faktör olduğuna dikkat çekiliyor.

Kadınların Cinsel Arzusunu Etkileyen Faktörler

Araştırma, kadınların cinselliğe ve tatmin edici bir cinsel yaşama verdikleri önemin azalmadığını ancak bazılarının yaş aldıkça cinselliğe olan ilgilerinin azaldığını ortaya koyuyor. Uzmanlara göre, bir kadının cinselliğine olan bakış açısını; duygusal, fiziksel ve psikolojik faktörlerin bir arada etkilediği bir dizi unsur belirliyor.

Sağlık Durumu

Sağlık durumu, cinselliği etkileyen önemli faktörlerden biridir. Özellikle perimenopoz ve menopoz dönemlerinde hormonal değişimler, cinsel yaşamı daha az tatmin edici hale getirebilir. Orta yaşlarda libido kaybı gibi sorunlar ortaya çıkabilir veya mevcut sağlık sorunları daha da kötüleşebilir.

Duygusal Durum

Duygusal durum, bir kadının cinsel isteğini etkileyebilecek psikolojik faktörlerden biridir. Cinsel ya da fiziksel istismar, bağımlılık sorunları, depresyon, kaygı ve stres gibi durumlar cinsel yaşamı olumsuz yönde etkileyebilir.

Dr. Thomas, “Kaygı ve stresin cinsel yaşam üzerindeki etkisini yeterince vurgulayamam. Araştırmalar, depresyon belirtileri gösteren kadınların cinselliği yaşamlarında bir öncelik olarak görme olasılıklarının önemli ölçüde daha düşük olduğunu ortaya koyuyor” diye ekliyor.

Önceliklerde Değişiklikler

Olgun kadınlar, aşk hayatlarında zorlu değişiklikler yaşayabilirler. Bu değişiklikler, cinselliğe olan ilgilerini olumsuz yönde etkileyebilir. Boşanma, eş kaybı, partnerin sağlık sorunları, kariyer ve aile öncelikleri gibi faktörler, kadınların cinselliğe olan yaklaşımlarını etkileyebilir.

Toplumun Görüşleri

Toplumun genel görüşleri, kadınların cinselliğine bakışlarını önemli ölçüde etkileyebilir. Bazıları için cinsellik hala tabu sayılır ve cinselden zevk almalarının ayıp olduğu düşünülür. Doktorlar, “60 ila 65 yaşları arasında cinsellikle ilgili hiç eğitim almamış birçok hasta gördüm. Bu kadınlar, cinselliği kabul etmedikleri için öğrenmeye kapalıdırlar” şeklinde görüş bildiriyor.

Related Posts

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Kruvaziyerlerde salgın alarmı

Her yıl milyonlarca insan, dinlenmek ve keyifli vakit geçirmek amacıyla kruvaziyer gemilerine biniyor. Ancak bazı gemilerde hijyen açısından endişe verici sırlar saklı olabilir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 2025 yılının Ocak-Mayıs …

Yargıtay kararını açıkladı: Sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik edenler yandı

Yargıtay, sosyal medyada sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik edenlere ilişkin emsal niteliğinde bir karara imza attı. Yargıtay, sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik niteliğinde yorum yapana verilen cezayı onadı. “Hastanelerde dayak atmaya devam çoğu çok karaktersiz” şeklinde yorum yapan kişi hakkında “suç işlemeye alenen tahrik” suçundan verilen mahkumiyet, hukuka uygun bulundu.

Alzheimer hastalığının ilk belirtisi tatilde ortaya çıkıyor

Tatil genellikle dinlenme, eğlenme ve yenilenme ile ilişkilendirilir. Ancak uzmanlara göre, özellikle Alzheimer ve demansın erken belirtileri tatil dönemlerinde kendini gösterebilir.

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Görünmeyen tehlike: Erkek bebeklerde sessizce ilerliyor!

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yenidoğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testisin tedavi edilmediği takdirde kısırlığa ve testis kanserine yol açabileceğini belirtti. Aileler bu durumu göz ardı etmemeli.