Plastik şişeden su içenler dikkat! ‘Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir’

Plastik Parçacıkların Sağlık Üzerindeki Etkileri

Bir litre suyun içinde bulunan plastik parçacık sayısıyla ilgili yapılan araştırmaya göre, ortalama 240.000 plastik parçacık bulunmaktadır. Bu rakam, önceki tahminlerin 10 ila 100 katı kadar fazladır ve çoğunluğunu nanoplastikler oluşturmaktadır. Nanoplastiklerin boyutları o kadar küçüktür ki kan hücrelerine ve beyne kolayca nüfuz edebilirler.

Ciddi Sağlık Problemleri

Araştırmacılar, nanoplastiklerin yanı sıra plastik şişelerde kullanılan ftalatların da ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtmektedir. Ftalatların üreme, beyin, bağışıklık ve diğer sistemler üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Columbia Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu tür plastik maddelerin kanser, doğum kusurları ve kısırlık gibi sağlık sorunlarıyla ilişkili olabileceğine dikkat çekmektedir.

Araştırmacılar, plastik şişelerdeki suların yanı sıra şişelenmiş içeceklerden ve bazı gıda ürünlerinden de vücuda plastik parçacıkların girebileceği konusunda uyarıda bulunmaktadır. Ketchup, mayonez ve sporcu içecekleri gibi ürünler de potansiyel risk taşımaktadır.

Araştırma, plastik şişelerde bulunan bir diğer madde olan poliamid parçacıklarına da vurgu yapmaktadır. Poliamidin, suyun şişelenmeden önce temizlenmesinde kullanılan plastik filtrelerden kaynaklanabileceği düşünülmektedir.

Poşet Çaylar da Riskli Olabilir

Başka bir çalışmada, polipropilen çay poşetlerinin bir fincan çaya 8 milyon ila 1.2 milyar arasında nanoplastik parçacık bırakabileceği belirlenmiştir. Bu durum, günlük hayatta plastik kullanımının ne kadar yaygın ve tehlikeli olabileceğini göstermektedir.

Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu’ndan Dr. Qixuan Chen, bu bulguların plastiklerin çevre ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlamak için önemli bir adım olduğunu vurgulamaktadır. Araştırmacılar, plastik parçacıklarının yalnızca şişe sularında değil, günlük hayatta kullanılan diğer ürünlerdeki etkilerini de araştırmaya devam etmektedirler.

Related Posts

Yargıtay kararını açıkladı: Sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik edenler yandı

Yargıtay, sosyal medyada sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik edenlere ilişkin emsal niteliğinde bir karara imza attı. Yargıtay, sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik niteliğinde yorum yapana verilen cezayı onadı. “Hastanelerde dayak atmaya devam çoğu çok karaktersiz” şeklinde yorum yapan kişi hakkında “suç işlemeye alenen tahrik” suçundan verilen mahkumiyet, hukuka uygun bulundu.

Alzheimer hastalığının ilk belirtisi tatilde ortaya çıkıyor

Tatil genellikle dinlenme, eğlenme ve yenilenme ile ilişkilendirilir. Ancak uzmanlara göre, özellikle Alzheimer ve demansın erken belirtileri tatil dönemlerinde kendini gösterebilir.

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Görünmeyen tehlike: Erkek bebeklerde sessizce ilerliyor!

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yenidoğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testisin tedavi edilmediği takdirde kısırlığa ve testis kanserine yol açabileceğini belirtti. Aileler bu durumu göz ardı etmemeli.

Bitki çayı tüketirken bu 3 kurala dikkat!

Genelde sağlıklı bir yaşam için tercih edilen bitki çayları göründüğü kadar masum olmayabiliyor. Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk, bazı bitki çaylarının içine ilaç karıştırıldığını belirterek bu tarz bitkisel ürünlerin güvenli yerlerden alınması gerektiği uyarısında bulundu.

Uzmanından güneş ışınlarına karşı uyarı: Cilt kanserine yol açıyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi hastalıkları (Dematoliji-Cildiye) Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yazıcı, cilt kanseri sebepleri ve tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Güneş ışınlarının cilt kanseri için ana risk faktörü olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Yazıcı; “Solaryumda maruz kalınan yapay güneş ışını da kanser gelişimi için aynı riske sahiptir. Cilt kanseri için diğer risk faktörlerinin başında yaş gelir. Yıllar içerisinde ne kadar süre güneşe maruz kalınırsa cilt kanseri gelişim riski artar” dedi.